Met de rugzak naar Schotland

Eilean Donan | (c) Diliff  CC BY-SA 3.0

De droom van vele jongeren is een trektocht door Schotland met de rugzak. Velen keren echter van een kale reis terug, omdat ze zich teveel vastpinnen op de mooie plaatjes van de omgeving rond Loch Ness. Schotland zijn ook steden zoals Aberdeen, Dundee, Edinburgh, Glasgow, Inverness, Stirling en Perth, die soms veel minder mooi zijn dan gedacht! Wanneer je door Schotland wil wandelen is enige planning toch nodig.


Een goede voorbereiding

Begin niet zomaar naar Schotland te stappen met je rugzak, plan duidelijk je reistocht, waar ga je slapen? Hoever zal je moeten stappen? De tijd dat je zomaar ergens kon slaapplaats vinden is zeker gedaan!

Het bekendste "loch", het "Loch Ness" | CC0

Wat moet je zeker bezoeken als je in Schotland bent? De nationale parken in Schotland bieden je een adembenemende blik op de natuur! Cairngorms Nationaal Park, Loch Lomond en Trossachs Nationaal Park zijn zeker het bezoeken waard!

Vergeet ook niet een aantal kastelen te bezoeken die Schotland rijk is, zoals Balmoral Castle, Castle of Mey, Edinburgh Castle, Urquhart Castle, Dunvegan Castle, ... ze zijn zeker een bezoek waard!

Schotland beschikt over een degelijk net van openbaar vervoer, tot zelfs in de dunne bevolkte gebieden. Je kan overal met de trein en bus of met de ferry naartoe. Hou er wel rekening mee dat er in Schotland verschillende trein maatschappijen zijn, je moet dus soms aparte tickets kopen.

Verrassende plekjes tijdens je wandeling | CC0


West Highland Way, de mooiste wandelroute

Wanneer je naar Schotland gaat voor te wandelen moet je zeker de speciaal voor toeristen aangelegde wandelpaden volgen het bekendste wandelpad in Schotland is de West Highland Way

De West Higland Way, gewoon adembenemend | (c) Robin McConnell CC-BY 2.0

Het pad is 152 kilometer lang, en loopt door de Schotse Highlands. Dit pad is ideaal wanneer je met de rugzak naar schotland wil trekken. De meeste wandelaars met de rugzak in Schotland volgen deze route. Je doet er ongeveer 6-10 dagen over, en onderweg zijn er af en toe winkels waar je proviand kan inslaan. De wegen zijn meestal goed onderhouden, op enkele uitzonderingen na. Je moet er wel voor zorgen dat je kledij afgestemd is op het dikwijls slechte weer in Schotland. Je neemt best ook een speciale rugzak mee die goed tegen de regen kan.

Een kaart met de West Highland Way wandelroute is zeker geen overbodige luxe, een kaart kan je helpen wanneer je het pad bent kwijtgeraakt. Een GPS-toestel meenemen is ook handig, maar je kan nergens de batterijen opladen! Bekijk een kaart van de West Higland Way.

Wat denk jij ervan?