Xanten de Romeinen komen terug!


Het amfitheater in Xanten machtig om te zien | (c) APX

Xanten is een uitstap waard, zeker wanneer je kinderen hebt die geïnteresseerd zijn in de Romeinen. In Xanten is er een Archelologisch Park Xanten, ofwel APX genoemd. Het is een groot park waar ze dankzij opgravingen een gedeelte van de oude stad Colonia Ulpia Traiana gereconstrueerd hebben. Bezoek de thermen, de tempels of het theater! Een ideale daguitstap voor jonge archeologen!

Archeologisch park Xanten, wandelen tussen de Romeinen

In het archeologisch park hebben ze restanten gevonden van een amphitheater, de thermen, een tempel, huizen, vestingsmuren... De archeologen hebben alle middelen ingezet om de bezoeker een indruk te kunnen geven van hoe het vroeger was.

Reconstructies van Romeinse huizen en tuinen mooi om te zien! | (c) APX

Colonia Ulpia Traiana was een bloeiende stad, maar vanaf 350 Nchr werd deze door de vele invallen van de Franken voorgoed verlaten. De stad kwam in verval, jaren later restte van deze bruisende stad slechts enkele ruïnes.

In de middeleeuwen bouwden de christenen een kerk, de ruines van Colonia Ulpia Traiana gebruikten zij als steengroeve. Toen men later huizen en andere gebouwen begon te bouwen in de stad Xanten (afgeleid van Ad Sanctos) gebruikte men ook deze ruïnes als steengroeve.

Wandelen bij de Romeinen, je kan het in Xanten | (c) Heribert Bechen CC-BY 2.0

Vandaag is een stuk van deze Romeinse stad opgegraven en toegankelijk voor de bezoeker. Echter een deel van deze Romeinse stad zit nog diep onder de grond verborgen onder de huizen en bedrijfsgebouwen van de stad Xanten. Ongetwijfeld zitten hier nog tot nu toe onvindbare schatten onder de grond!

Openingsuren Archelologisch Park Xanten (APX)


  • 1 maart-31 oktober: dagelijks van 9.00-18.00 uur
  • 1 november-30 november: dagelijks van 9.00-17.00 uur
  • 1 december-28 februari: dagelijks van 10.00-16.00 uur

Toegangsprijs

Volwassenen 9 €
Kinderen/Jongeren -18 jaar: Gratis €
Mindervaliden/Studenten 6,00 €

Sinds 2018 is de toegang tot het park en het museum gratis op elke 1e maandag van de maand!


Wat denk jij ervan?