Avignon, genieten in de Provence

Het imposante Palais des Papes | (c) Koen Goossens

Wil je een citytrip naar een stad met veel cultuur, mooi weer en een mooie omgeving? Kies dan voor Avignon! Deze stad in Zuid Frankrijk is wereldberoemd dankzij het liedje "Sur le pont 'd Avignon, on y danse, on y danse..." maar heeft elke bezoeker superveel te bieden. Wil je genieten van de warme avonden op een terrasje? Dan is dit jouw place to be!

Avignon, gezellige stad in de Provence

Avigon, ik had nooit gedacht dat het echteen goede vakantiebestemming op zich zou zijn, maar het draaide anders uit. Deze zonnige stad met zijn gezellig straten, parkjes en pleintjes laat je even helemaal tot rust komen. 's Avonds een wijntje drinken in het avondzonnetje aan het Palais des Papes, of een ontbijt nemen aan de kiosk op Rocher des Doms. Het is een hele rustige, zonnige en groene stad, perfecht om even de drukte te ontvluchten. Je kan naar Avignon met de trein vanuit Brussel, en met Hotel de 'l Horloge zit je net zoals ons in het hartje van de stad aan het de gezellige Place d l' Horloge. Ontdek en geniet! 

Place de l' Horloge, gezellig plekje in het hart van Avignon

Avignon heeft de bezoeker veel te bieden, de lanen afgeboord met platanen leiden de bezoeker meteen naar de Place de l' Horloge. Op de Place de l' Horloge kan je het bekende uurwerk vinden waar de plaatsnaam naar verwijst. Dit is het hart van Avignon.

Gezellige drukte op de Place de l' Horloge | (c) Koen Goossens

Hier kan je veel terrasjes en restaurantjes vinden waar je gezellig een hapje kan eten of een glaasje drinken. Vooral 's avonds is het hier erg gezellig en heel mooi verlicht. Centraal op het plein staat een oude draaimolen, vaak zijn er ook straatartiesten te vinden die prachtige kunstwerkjes maken.

Pont d'Avignon, Saint-Bénézet, brug over de Rhône

De belangrijkste bezienswaardigheid van Avignon is de brug over de Rhône, de Pont Saint-Bénézet. Ooit telde deze brug meer dan 22 bogen, en was meer dan 800m lang! Door herhaaldelijke overstromingen werd deze brug steeds vernield, en werd deze niet meer heropgebouwd. Vandaag is deze brug een ruïne, maar zeker de moeite om een bezoek te brengen. Een bezoek aan de brug van Avignon kost €5.


Het mooiste moment om de brug te bezoeken is bij valavond, de avondzon geeft een mooie gloed over het landschap en de stad. Wel opletten, want de laatste bezoekers worden een half uur voor sluitingstijd toegelaten.

Uitzicht op Avignon vanop de brug, erg mooi om te zien | (c) Koen Goossens

Palais des Papes, een imposant bouwwerk!

Het Palais des Papes, is het grootste bouwwerk van Avignon en het grootste bouwwerk uit de middeleeuwen dat te vinden is in Europa. Hier bouwden verschillende pausen gedurende honderd jaar een versterkte burcht op het hoogste punt van de stad. Het is een imposant bouwwerk van maar liefst 15000m². Het Palais des Papes bezoeken kost €11.

Een imposant bouwwerk, het palais des Papes | (c) Koen Goossens

Rocher des Doms, mooie tuin bovenop de heuvel

Op het hoogste punt van Avignon, net naast het Palais des Papes ligt de Rocher des Doms. Deze mooie stadstuin ligt bovenop de heuvel en geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Perfect om tijdens een warme dag te vertoeven op een bankje in de zon. Vanop deze berg kan je bij goed weer de Mont Ventoux zien!

Schitterend uitzicht over de streek vanop de Rocher des Doms | Ianz CC BY-SA 2.0

Rue de la République

Heb je zin om langs de winkeltjes te lopen, dan kan je zeker je gading vinden in de Rue de la République, de bekendste en grootste winkelstraat van de stad. Hier kan je ook het office de tourisme vinden.

Een hele gezellige winkelstraat, de Rue de la République | (c) Koen Goossens

Villeneuve lès Avignon

Naast Avignon ligt Villeneuve les Avignon, het nieuwe Avignon. Je kan hier eenvoudig met het openbaar vervoer naartoe. Het staat vooral bekend om zijn enorme fort Saint-André dat op de heuvel staat. Dit fort met wachttoren biedt je een enorm panorama over de hele streek. Je kan zelfs kijken tot de Mont Ventoux! Vergeet tijdens je bezoek aan het imposante fort zeker niet om de abdij en de erg mooie tuin van de abdij Saint André te bekijken. Zeker de moeite om te bezoeken.

Uitzicht over de omgeving vanop het Fort Saint-André in Villeneuve-lès-Avignon
Naast het fort Saint-Andrè moet je in Villeneuve-lès-Avignon ook een bezoek brengen aan het klooster Notre-Dame-du-val-de-Bénédiction, een erg mooi klooster dat je zeker ook moet gaan bezoeken. 

Kloostertuin van Chartreuse Notre-Dame-du-val-de-Bénédiction in Villeneuve
Donjon van Philippe le Bel, deze donjon is het enige wat nog overblijft van een groot fort. Je kan nog steeds de toren beklimmen om bovenaan van het uitzicht te genieten. Vandaag wordt de toren vooral gebruikt voor kunstexposities.

Le Tour Philippe le Bel, bovenaan wacht een prachtig uitzicht op jou! | (c) Koen Goossens

Met de trein naar Avignon

Je kan vlot rechtstreeks met de Thalys naar Avignon (1x per week in de zomermaanden) ofwel rechstreeks kan je ook rechstreeks met de TGV naar Avignon,. Een rechstreekse trein tot in Avignon duurt ongeveer 4u.

De TGV trein komt aan in het station van Avignon
Eens aangekomen in het station Avignon TGV, kan je direct al genieten van het zonnetje van de Provence. Aangezien het treinstation van Avignon buiten het centrum van de stad ligt moet je nog de bus nemen naar het centrum. Eens buiten aan het station kan je meteen de gratis pendelbus nemen naar "Avignon Centre", wil je na je verblijf in Avignon terugkeren naar het station, dan neem je op dezelfde plaats de bus naar het "Gare TGV"

Shuttlebus tussen het TGV station en het centrum van AvignonWat denk jij ervan?