Dubrovnik is mooier dan ooit

vanop het strand heb je een schitterend zicht op het oude Dubrovnik | CC0

Dubrovnik in Dalmatië (Kroatië) staat vandaag mooier dan ooit overeind. De verwoestingen van aardbevingen en oorlogen, tot in een recent verleden, zijn volledig ongedaan gemaakt. De stad die in de zevende eeuw ontstond en pas in de dertiende eeuw voltooid werd, is tot op vandaag nagenoeg onveranderd gebleven.

Dubrovnik heropgebouwd

Na de oorlog in het begin van de jaren negentig richtten verscheidene landen een commissie op met technische experts van de Unesco die zich bezig hielden met de heropbouw van Dubrovnik. Het grootste probleem daarbij waren de kenmerkende dakpannen die zich door vorm en kleur onderscheiden. De oplossing werd gevonden in twee fabrieken in zuidwest Frankrijk en in Slovenië. Momenteel zijn alle daken in deze unieke stad helemaal hersteld. Het resultaat is gewoonweg verbluffend.

De Placa,het hart van de binnenstad in Dubrovnik | CC0

In Dubrovnik-stad vind je enkele hotels, maar de grote toeristenhotels liggen op ongeveer 15 kilometer van de stad langs de Dubrovnik-Rivièra. Van hieruit zijn er diverse verplaatsingsmogelijkheden naar Dubrovnik. De meeste hotels hebben een regelmatige verbinding met een shuttlebus die tot aan de Pile Poort rijden. Door die poort kom je direct op de Placa (ook Stradun genoemd) van waaruit je de stad kan exploreren.
Je kan ook gebruik maken van het openbaar vervoer of de boot nemen voor een tochtje overzee naar Dubrovnik. Er zijn uiteraard ook taxi’s maar de binnenstad is autovrij.

Wie beroep doet op een gids om een stadswandeling te maken, kan vragen naar een begeleider die Frans en/of Nederlands spreekt.

Gezellig dineren in Dubrovnik | CC0

Geweldige citytrip bestemming!

Als citytrip is Dubrovnik een waardevolle bestemming met een unieke verzameling van bastions, torens en een stadsomwalling die de stad in een middeleeuwse sfeer hullen. De twee kilometer langs stadsmuur omsluit de huizen, paleizen, kerken en steegjes en tovert de stad in een openluchtmuseum om. Langs de stadsmuur leidt een mooie wandeling omheen de ganse stad die als een van de mooiste steden van Europa bekend staat.

Stadszicht over Dubrovnik vanop het fort | CC0

Wie daartoe de tijd heeft, maakt van een reis naar Dubrovnik gebruik om de weelderige pracht van de Adriatische eilanden maar ook steden als Split, Zadar en Sibenik te ontdekken.

Dubrovnik Summer Festival

’s Zomers trekt Dubrovnik muziekliefhebbers uit gans de wereld tijdens het Summer Festival dat sinds 1950 georganiseerd wordt met tientallen festiviteiten op de marktpleinen en in de grote zalen van de historische gebouwen. Bijzondere aandacht krijgt de jongste tien jaar het kamermuziekfestival ‘Julian Rachlin and friends.” Rachlin is een van de bekendste violisten ter wereld.

Meer informatie kan je vinden bij de toeristische dienst van Dubrovnik

Wat denk jij ervan?