Alles voor een perfecte wintervakantie in ZwitserlandZwitserland doet alles om zijn gasten een perfecte wintervakantie te bezorgen, kortom voor elk wat wils. Veelzijdig, gezellig, authentiek en attractief: dit is Zwitserland. Zwitserland, omgeven door vierduizenders, is de winterbestemming met de hoogste gebieden en de langste pistes voor skiërs en snowboarders.

Les 4Vallées, Davos-Klosters, Engadin-St. Moritz en het grensoverschrijdende gebied Les Portes du Soleil behoren tot grootste skigebieden van Europa. Vanaf eind oktober begin november kan hier al geskied worden; de skipistes in Saas-Fee en Zermatt openen zelfs al half oktober. Bepaalde bestemmingen zetten het winterseizoen op een wel heel ludieke wijze in; in bijvoorbeeld Samnaun is ClauWau, het WK Kerstmannen sinds jaren de klassieke kick-off.Ook voor niet-skiërs is Zwitserland een waar winterparadijs: langlaufers kunnen hun hart ophalen in onder meer L’espace Nordique des Mosses of in de Gomsvallei; zowaar elke bestemming beschikt over gemarkeerde winterwandelpaden die bovendien gemakkelijk combineerbaar zijn met een rit in de panoramische treinen Glacier Express of Bernina Express. Alles over winterbestemmingen en winteractiviteiten, alsook de meest actuele sneeuwberichten en sneeuwcondities zijn te raadplegen op de website MySwitzerland.com en bovendien gratis downloadbaar op iPhone.

Gezellig

Niet alleen op de piste maar ook er naast is gezelligheid troef. Wie na een skidag nog energie over heeft, kan zich uitleven tijdens de Openair concerten in de sneeuw zoals SnopenAir op Kleine Scheidegg (Jungfrau regio), Caprices Festival in Crans-Montana, Zermatt Unplugged of het Arosa Humor Festival. Ambiance verzekerd!

Wie liever de rust op zoekt, kan gezellig ontspannen in de wellnessbaden van Leukerbad, Vals of Scuol. Nieuw is de Vertikal Spa in Samedan. Gezellig namijmeren op 3000 meter hoogte omgeven door een verbluffend bergpanorama kan in Europa’s hoogste Jacuzzi op de Diavolezza (Engadin).

Ook gezellig dineren is een vorm van ontspannen. Zwitserse kaas is uiteraard een verplicht nummer. In Grächen kun je een fondue bestellen in de gondola op weg naar Hannigalp en in Crans-Montana kun je elke woensdagavond deelnemen aan een georganiseerde sneeuwschoenwandeling naar het Alpenweidemuseum Colombire, er genieten van een raclette en terug naar beneden sleeën. Ook andere Zwitserse gastronomische specialiteiten worden ten zeerste aangeprezen; bijvoorbeeld tijdens de wandeling “Tras neivs e nevaglias” in Graubünden (vertaald: wandeling door de diepe sneeuw) proef je tijdens één van de culinaire stops van een echt Bündner gerstensoep.

Authentiek

Wie Zwitserland zegt, denkt meteen aan de authentieke bergdorpjes met gezellige familiale hotels. De meeste van deze hotels zijn terug te vinden onder de noemer “Typically Swiss” waarbij het label garant staat voor persoonlijke service, authentieke sfeer en verrassende originele en lokale gastronomie. Typisch Zwitserse hotels bestaan in alle overnachtings-categorieën, van een charmante chalet tot een luxueus 5* hotel. Een overzicht is te vinden op de website van Zwitserland Toerisme.
Verder zijn er ook de “Swiss Historic Hotels”; een echte aanrader is Hotel Bellevue des Alpes in Kleine Scheidegg (Jungfrau regio). Ook in Kandersteg keert men terug in de tijd; van 23 tot 29 januari wordt er de Belle Epoque themaweek geïntroduceerd met nostalgische activiteiten zoals bobsleeraces, open air curling, thé dansant, telemarkskiën en een Belle Epoque bal.

Attractief

Zwitserland is een aanrader voor families; kinderen en jongeren krijgen kortingen op skipassen en vele bestemmingen beschikken zelfs over familiepassen waar kinderen tot 9 jaar gratis skiën. In Wallis is dit het geval voor topbestemmingen Saas-Fee en Zermatt en in Leukerbad en Bürchen-Unterbäch. Ook de actie “Free for Kids” in de bestemmingen Leysin, Château d’Oex, Les Diablerets, Les Mosses, Rougemont en Villars is meer dan de moeite waard; behalve een skipas aan nultarief, logeren de kinderen ook gratis.

Vele Zwitserse bestemmingen dragen het label “Gezinnen welkom” en beschikken over Kidshotels. Tot de faciliteiten behoren gezinskamers, kinderbedjes, kindermenu’s en kinderstoelen in het restaurant. De KidsHotels Plus doen er nog een schepje bovenop met onder andere gratis kinderopvang, een uitgebreid activiteitenprogramma. Zeker te vermelden waard is het „Märchenhotel Bellevue“ in Braunwald waar de Sprookjesoom sinds 1976, elke avond stipt om 18u30 voor de allerkleinsten een sprookje uit zijn hoed tovert.

Kinderen worden zelf prins of prinses als ze op sneeuwles gaan in Zwitserland. Deze titel krijgen ze bij de Swiss Ski and Snowboardschool. Het lessysteem van de 185 Zwitserse sneeuwsportscholen is overal hetzelfde. In een boekje worden de vorderingen van de kinderen bijgehouden; als ze later in een andere plaats les volgen; worden ze meteen in de juiste groep ingedeeld. De jongsten, vanaf 4 jaar, leren al spelenderwijze skiën met de mascotte Snowli en speciaal opgeleide ski instructeurs.

Wat denk jij ervan?