Gastronomie en kerstsfeer in Duinkerke en regio

Een gezellige kerstveer in Duinkerke | (c) Ville de Dunkerque

Voor een stukje onvervalste kerst- en wintersfeer reis je de komende weken naar Duinkerke. Deze gezellige Franse stad ligt net over de grens en verrast elke bezoeker met zijn rijke gastronomie en zijn talrijke evenementen naar aanleiding van Kerst en Eindejaar.

Op een steenworp afstand

In Duinkerke is de sfeer levendig en zelfs tijdens de koude wintermaanden voel je de warme charme. Dit is op en top Frankrijk met zijn ‘art de vivre à la Française’ en dit op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. In Duinkerke, met zijn sfeervolle haven en zijn mooie zandstranden, kan je die typische levenskunst het best ervaren via de gastronomie. Duinkerke is dé bestemming voor een gastronomische uitstap. De goede prijs/kwaliteit verhouding is een sterke troef en er is een groot aanbod kwaliteitsrestaurants. Op elk menu staan streekgerechten en lokale specialiteiten.

Ook het reuzenrad is opnieuw van de partij | (c) Ville de Dunkerque

Toonaangevende gastronomie

Heel wat restaurants zijn omwille van de regionale keuken opgenomen in toonaangevende gastronomische gidsen zoals Michelin en Gault et Millau. In de Gault et Millau gids zijn recentelijk enkele restaurants in Duinkerke, toegevoegd en zijn zeker een proeverij waard. 

De ijspiste, opnieuw plezier voor jong en oud! | (c) Ville de Dunkerque

Eerlijke keuken

Er zijn ook veel goede restaurants met een eerlijke keuken en dito prijs zonder vermelding in de bekende gastronomische gidsen. Het unieke uitzicht op de jachthaven van Duinkerke krijgt men er gratis bij.

Spectaculaire lichtshow aan het stadhuis van  Duinkerke | (c) Ville de Dunkerque

Voor de echte typische lokale keuken ga je naar 'L Estaminet Flamand', bekend om zijn Vlaamse gerechten zoals waterzoi, joues de morue en crème brûlée à la chicorée. In de keuken van l’Auberge de Jules worden alleen streekproducten verwerkt (rue l’Hermitte). Wandel je door het centrum van Duinkerke dan kom je beslist in de levendige rue de l’amiral Ronarch met zijn oesterbar en wijnbar, zijn typische brasseries waar je de tripes en frites maison au gras de boeuf kan proeven. Hou je van mosselen dan moet je zeker naar Le Moule Rit waar de Duinkerkse mosselen op maar liefst zestig verschillende wijzen worden bereid. Tijdens je wandeling zal je beslist nog andere aantrekkelijke restaurants ontdekken en zal je kennismaken met de heerlijke patisserie zoals de doigts de Jean Bart en met de smaakvolle terrines zoals de West Cappeloises. Maak je een uitstap naar Bergues dan koop je voor familie en vrienden thuis de typische worst en kaas van dit Noord-Franse stadje.

Specialiteiten

In de omgeving van Duinkerke zijn er heel wat restaurants met gastronomische specialiteiten: La Taverne du Westhoek in Quaedypre, Au joyeux retour des Pêcheurs in Zuydcoote en het restaurant van Hotel Le Meunerie in Teteghem waar je kan overnachten in één van de negen aantrekkelijke suites. Dit en nog veel andere sfeervolle hotels zijn overigens ideaal voor een eindejaar break in Duinkerke.

Over de schreve

In de aanloop naar Kerst en Nieuwjaar is er nog meer reden om even de grens over te steken en Duinkerke te bezoeken. De ganse maand december zijn er talloze evenementen die de stad in een unieke kerstsfeer dompelen. Vanaf 11 tot 24 december is er een Kerstmarkt en voor de kinderen worden er tijdens het weekend kerstverhalen verteld met muzikale begeleiding in het stadhuis van Duinkerke. De kerstsfeer kan je beleven tijdens een koetsrit of op de sneeuwpiste aan het stadhuis waar kinderen en volwassenen veel plezier beleven aan de afdaling met een slee. Op zaterdag 18 december is er een lasershow naar aanleiding van de komst van de kerstman en op 24 december, de dag voor het kerstfeest, wordt Duinkerke een magische stad met lichtjes, guirlandes, confetti en vuurwerk. Tijdens al dat feestgedruis moet je beslist ’s ochtends de zaterdagmarkt bezoeken waar je de beste streek- en biologische producten kan proeven en kopen.

Meer infoWat denk jij ervan?