Sint-Patricks Day in Ierland is een belevenis


Binnenkort is het weer een hoogdag voor de Ieren want op 17 maart vieren ze hun nationale feestdag, beter bekend als St-Patricks Day. Op die dag en ook daarna worden niet alleen in Dublin maar overal in het land fantastische feesten en dito evenementen georganiseerd. Het is een uitgelezen moment om dan naar Ierland te reizen want je kan naar aanleiding van St-Patricks doordringen tot in de ziel van Ierland en tot in het hart van de Ieren.

Slangenverdrijver

De heilige Patrick is de beroemdste heilige van Ierland en hij zou geboren zijn op het einde van de vierde eeuw. Over zijn leven is verder niet zoveel bekend tenzij dat hij het christendom predikte, honderden kerken stichtte en dat hij de slangen uit Ierland verdreef. Geschiedenis en legende zijn in verband met St-Patricks soms moeilijk uit mekaar te houden maar één ding is zeker: in de loop der eeuwen is een ware cultus rond zijn persoon gebouwd. Die verering blijft tot op vandaag behouden en daarom wordt er gevierd, niet alleen in Ierland maar ook in tal van landen waar Ieren in de loop der jaren naartoe zijn uitgeweken, in de eerste plaats de Verenigde Staten van Amerika.

Mix

De 2011 St-Patricks festiviteiten zijn een mix van muziek, film, podiumkunsten, carnavaleske optochten, straattheater en vooral veel plezier voor jong en oud in een fantastische sfeer zoals je die alleen in Ierland kunt beleven.
  

St-Patricks Day Festival Dublin

Het feest in de hoofdstad Dublin duurt drie dagen en begint op 17 maart om 12.00u met de St-Patricks Day Parade. Het is een levendige optocht met duizenden dansers, artiesten, muziekbands, toneelspelers die wordt gade geslagen door massa’s even enthousiaste en feestvierende toeschouwers en miljoenen televisiekijkers. Naar aanleiding van de benoeming van Dublin tot Wereldstad van de Literatuur door de Unesco, kreeg de Ierse schrijver Roddy Doyle de opdracht een scenario te schrijven voor de parade. Het verhaal dat de naam ‘Brillant’ kreeg, gaat over het leven van St-Patrick dat door diverse theatergezelschappen zal worden uitgebeeld

Apart reisprogramma

Naast een bezoek aan de talloze klassieke bezienswaardigheden van Dublin kun je naar aanleiding van St-Patricks een heel apart reisprogramma samenstellen. Er is bijvoorbeeld een ‘literatuur schattenjacht’, leuk voor het ganse gezin en een originele manier om de grote Ierse schrijvers nog beter te leren kennen. Liefhebbers van Ierse muziek zullen hun hartje ophalen tijdens de concerten van ondermeer Sharon
Shannon en Trad Trails die Ierse dans en muziek op de meest originele manier brengen. In de musea zijn er speciale rondleidingen zoals in het National Museum waar je op 17 maart zoveel meer te weten komt over de Ierse symbolen. Je kan zelfs deelnemen aan een taalprogramma en enkele woorden opsteken van het Keltisch. Kortom, met St-Patricks Day beleef je de citytrip van je leven in Dublin.


Ierland viert feest

St-Patricks Day is een unieke gelegenheid om een reis door Ierland te maken, te genieten van de mooie landschappen, van de vele culturele bezienswaardigheden en intussen hier en daar de sfeer van St-Patricks Day op te snuiven.

Uiteraard reis je ook naar Noord-Ierland, niet alleen omdat je er fantastische natuurfenomenen kan bezoeken zoals de Giant’s Causeway maar omdat ook daar St-Patricks uitbundig wordt gevierd. Belfast is sowieso een boeiende stad en als op 17 maart de carnavalstoet door de straten trekt, wordt het helemaal een niet te missen reisbestemming. Na de optocht met acrobaten en muzikanten wordt de plaats geruimd voor concerten met traditionele muziek.


St-Patricks Day Specials

Reizend door Noord-Ierland kom je misschien in de buurt van Downpatrick, in het graafschap Down. In de kathedraal van dit stadje zou de heilige Patrick begraven zijn. Hoe dan ook loont het de moeite om er naartoe te reizen want je kan er het Saint Patrick Centre bezoeken dat helemaal gewijd is aan de heilige en waar je via een interactieve tentoonstelling achter de waarheid komt van de St-Patricks geschiedenis.
Dan is er nog het boeiende verhaal van de Leprechauns, de kabouters uit de oude Ierse volksverhalen die niet altijd even vriendelijk zijn en die je dus met de nodige terughoudendheid moet benaderen. Wil je er meer over weten, reis dan naar Slieve Foy Mountain, Carlingford, in het graafschap Louth waar ze op 27 maart zowaar een jacht op Leprechauns organiseren.

St-Patricks Day arrangementen

Een reis naar Ierland voor St-Patricks Day heb je zo voor mekaar, zeker met de arrangementen die door reisorganisatoren speciaal voor dit feestgebeuren worden aangeboden.


Wat denk jij ervan?