Zomervakantie in Valle d'Aosta

De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta, omringd door de hoogste toppen van de Alpen, biedt de vakantieganger, in het bijzonder de actieve reiziger, een brede waaier aan mogelijkheden om op een fantastische manier te genieten van een schitterende, zomerse bergwereld.

Valle d’Aosta is makkelijk bereikbaar en je moet zelfs geen enkele bergpas over. Daarenboven is het een kleine regio waardoor je geen grote afstanden hoeft te rijden van de ene naar de andere bezienswaardigheid of tussen de plaatsen waar je op verschillende manieren actief kan genieten.
Voor de individuele reiziger is er een massa informatie voorhanden en worden alle elementen aangereikt om je reis zelf te organiseren. Het geheel van toeristische brochures, een handige website, een brede waaier logiesmogelijkheden, voorzieningen voor actieve vakanties en nog veel meer zijn als het ware een gigantische bouwdoos waarmee je à la carte een reisprogramma kan samenstellen. Voor zij die wat minder tijd in reisvoorbereiding willen steken, zijn er handige vakantiepakketten of arrangementen voor fietsers, wandelaars, mountainbikers en andere sportievelingen of genieters.

Wandelparadijs
Het is niet verwonderlijk dat een streek die helemaal wordt omringd door vierduizend meter hoge bergen in eerste instantie de wandelaar aantrekt. Wie wil er immers niet genieten van mooie panorama’s op de bergmassieven van Monte Rosa, Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso en op de groene, lieflijke dalen aan de voet van deze Alpenreuzen. Het wandelparadijs staat niet alleen open voor klimmers en voor zij die door grote hoogtes en steile rotswanden worden uitgedaagd maar ook voor de recreatieve wandelaar, jong en oud (zelfs de allerkleinsten), al of niet in gezinsverband, voor wie stappen niets anders betekent dan ‘ontspannen genieten’.
De wandelinfrastructuur in Valle d’Aosta is optimaal uitgebouwd. Er zijn bewegwijzerde wandelpaden rond elke verblijfplaats en wie opteert voor lange afstand wandelen kan de regio op verschillende manieren doorkruisen. Een unieke belevenis is een meerdaagse tocht langs één van de Alte Vie.
Voor de wandelliefhebber zijn er ook kant en klare pakketten zoals de Tor des Géants, een adembenemende toer van 19 dagen langs de Giganten van de Alpen. Ook trektochten van drie tot zes dagen zitten in het aanbod zoals de tocht over oude jachtroutes door de beschermde natuur van het Nationaal Park Gran Paradiso.


Fietsparadijs
Fietsen in de Alpen! Dat kan, zeker in Valle d’Aosta waar zowel voor fietsers als voor mountainbikers mooie routes zijn uitgezet. Het is heerlijk fietsen door de zijvalleien tot in de centrale vallei en tot bij de hoofdstad Aosta. Het gaat in dalende lijn en fietsen is er als zweven op de wind terwijl je geniet van de mooie omgeving. In het Aostadal is de fiets een uitgelezen vervoermiddel om kastelen en archeologische sites te bezoeken. Mountainbiken in Valle d’Aosta is een onvergetelijke belevenis, uiteraard omwille van dat machtige bergdecor maar ook vanwege de lange afdalingen nadat je met een stoeltjeslift tot op grote hoogte bent gebracht.
Voor fietsers is er keuzemogelijkheid uit een hele reeks arrangementen, van één tot zeven dagen.

Sporten voor iedereen
Tijdens een zomerse vakantie in Valle d’Aosta kunnen de actieve reizigers zowat alle kanten op, zowel voor extreme sporten, als voor activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Wie bijvoorbeeld houdt van alpinisme, ijsklimmen, parapente of canyoning vindt in de regio zowel de plaatsen waar je die sporten kan beoefenen als de huurmogelijkheden voor het nodige materiaal en de ervaren gidsen of monitoren.
Zo kun je gaan raften op de spectaculaire stroomversnellingen van de rivier Dora Baltea. Er zijn leuke arrangementen, van één tot vijf dagen, met verblijf in de accommodatie van een rafting club.

Natuur én cultuur
De authenticiteit van de regio Valle d’Aosta, de oude tradities en gebruiken, de traditionele feesten en streekmarkten, de mooie musea en Romeinse archeologische sites, kortom de culturele rijkdom, maakt deze vakantiebestemming uniek. De evenementenkalender van Valle d’Aosta is rijk gevuld met boeiende, soms heel bijzondere dingen zoals de Batailles de Reines (koeiengevechten), concerten van volksmuziek in het decor van kasteelruïnes, wijnfeesten, dorpsmarkten met oude ambachten. Tijdens de zomervakantie volgt het ene feest na het andere zoals het Zomerfestival in de hoofdplaats Aosta, het Veillà di Etroubles in het gelijknamige dorp en het Herdersfeest in La Thuile.

Logement voor iedereen
Aan verblijfsmogelijkheden is er in Valle d’Aosta geen gebrek. Er zijn hotels, campings, berghutten, bed & breakfasts, appartementen, verblijven op boerderijen. Een overzicht van al die verblijfsmogelijkheden is gebundeld in een handige brochure. Via het internet krijg je niet alleen een overzicht van de nog beschikbare verblijfsmogelijkheden maar je kun ook gemakkelijk online je eigen vakantie boeken: www.lovevda.it

Wie meer informatie wenst over Valle d’Aosta in het algemeen of over de bestaande arrangementen, surf dan naar www.visitaosta.be, waar je de brochures kunt bekijken.

Wat denk jij ervan?