Feestelijke zomer in Ierland

Als je tijdens de komende maanden door Ierland reist dan zal je beslist één van de vele festivals meemaken. Misschien reis je zelfs speciaal naar Ierland voor een zomerfestival want het is altijd een levendig, kleurrijk gebeuren waarbij je Ierland op een unieke manier ontdekt.

Straatartiesten
Het doet er niet toe naar welke streek je op reis gaat want overal in Ierland zijn er grote festivals en dit bovenop het prachtige, groene landschap en de sfeervolle Ierse steden. Het begint al op 11 en 12 juni in Cork en van 16 tot 19 juni in Dublin waar het Street Performance World Championship wordt georganiseerd. Dit is het wereldkampioenschap voor de beste straatartiesten met internationale deelname van clowns, mimespelers, goochelaars, vuurspuwers, zwaardslikkers en muzikanten (www.spwc.ie).

Galway
Een klassieker onder de festivals is het Galway Arts Festival dat plaatsvindt van 11 tot 24 juli. Galway is een aantrekkelijke stad aan de westkust van Ierland en een ideale uitvalsbasis om de schitterende omgeving te verkennen. Een combinatie van streekverkenning en het bijwonen van het Galway Festival is een onvergetelijke ervaring. Na een dagje genieten van de natuur kun je internationaal vermaarde dans-, theater- en muziekgezelschappen aan het werk zien (www.galwayartsfestival.com).

Donegal
Een andere prachtige landstreek, in het noordwesten van Ierland, is Donegal en daar wordt van 3 tot 18 juli het Earagail Arts Festival georganiseerd met als thema ‘Made in Donegal. Ook hier is het programma zeer gevarieerd met nationale én internationale deelname. Dit festival zal beslist de liefhebbers van Ierse tradities interesseren (www.eaf.ie).

Tall Ships Race
Liefhebbers van grote zeilschepen reizen van 30 juni tot 3 juli naar Waterford City want daar wordt de start gegeven van de 2011 Tall Ships Race. Dit gaat gepaard met heel wat feestgedruis waarbij de ganse stad wordt ondergedompeld in een aantrekkelijke festivalsfeer (www.waterfordtallshipsrace.ie). Nog in Waterford wordt ook Waterford Spraoi georganiseerd, een internationaal straatfestival met theater en muziek op diverse locaties in de stad. Het is een feestelijk evenement voor groot en klein (www.spraoi.com).

National Heritage Week
Als je Ierland echt wil leren kennen, als je wil doordringen tot de ziel van Ierland, als je wil genieten van de unieke, rijke cultuur dan moet je deze zomer de National Heritage Week meemaken. Die wordt georganiseerd van 20 tot 28 augustus, in alle hoeken van het land. De Ieren weten als geen ander volk hoe ze het rijke erfgoed moeten bewaren en doorgeven aan de jonge generaties. De lijst van evenementen is lang en bevat ondermeer natuurwandelingen en historische wandelingen, middeleeuwse festivals, poëzievoorstellingen, traditionele muziek, klassieke muziek, verhalen vertellen, historisch theater. Tijdens de Nationale Erfgoedweek worden tientallen historische sites en gebouwen gratis opengesteld voor het publiek (http://www.heritageweek.ie/).

Craic
Voor de ‘craic’, de echter Ierse fun, reis je in augustus naar Cork want daar worden de Olympische Spelen georganiseerd, zij het op de Ierse manier. De driewieler race, de achterwaartse driesprong en andere gekke wedstrijden zijn een super attractie voor jong en oud (www.paddygames.ie).Fleadh Cheoil na hEireann
Van 13 tot 22 augustus is er ook nog Fleadh Cheoil na hÉireann, een naam die laat vermoeden dat het hier om echte Ierse cultuur gaat. Het is inderdaad de grootste jaarlijkse hulde aan de Ierse cultuur, met muziek, dans en zang. Meer dan 10.000 muzikanten nemen deel aan de wedstrijden in de diverse muziekdisciplines. Het festival vindt dit jaar plaats in Cavan Town, Noord-Ierland en dat is dan weer een gelegenheid om een vakantie in deze streek door te brengen. Natuurpracht en interessante steden zorgen voor een verblijf dat je nooit zal vergeten (www.comhaltas.ie).

Absolut Fringe
In het najaar wordt verder gefeest, zeker wanneer in Dublin, van 10 tot 25 september, Absolut Fringe wordt georganiseerd. Dit kunstenfestival met theater, dans, muziek, met bekende en beloftevolle artiesten, op diverse plaatsen in de stad, is beslist een aanleiding voor een citytrip naar de Ierse hoofdstad (www.fringefest.com).

Ierland actief
Ook als je niet zo tuk bent op festivals kun je volop genieten van de Ierse zomer. Er zijn zoveel gezellige bars en restaurants, leuke hotels en guesthouses en als je de prachtige Ierse natuur wil verkennen dan kun je dat op verschillende manieren doen. Het aantal bewegwijzerde wandelpaden in alle regio’s van het land is nauwelijks te tellen en voor wie houdt van lange afstandswandelingen zijn er 40 National Waymarked Trails & Areas of Outstanding Beauty (http://www.discoverireland.com/us/ireland-things-to-see-and-do/activities/walking/walking-events-and-festival/).

Watersport
Ierland heeft als eiland alles om de liefhebbers van watersport te plezieren. Surfen, zeilen, kano, kajak, duiken, windsurfen, waterskiën en intussen genieten van het adembenemende landschap! (http://www.discoverireland.com/us/ireland-things-to-see-and-do/activities/water-based-activities/).


Paarden
Ierland heeft niet alleen de beste paarden van de wereld maar het is ook de beste reisbestemming voor wie houdt van paardrijden. Voor de liefhebbers van deze sport is alles voorhanden en het groene, schilderachtige landschap is het perfecte decor voor een fantastische vakantie (http://www.discoverireland.com/us/ireland-things-to-see-and-do/activities/equestrian/).


Wat denk jij ervan?