Fietsen langs de Schelde van Schellebelle naar Gent

Ooit al eens gedacht aan een fietstocht langsheen de Schelde? De rivier die tot enkele jaren geleden bekend stond als een open riool, laat zich  de laatste jaren van zijn beste kant zien. Het fietstoerisme langsheen de Schelde herleeft volledig, en op elke dijk kan je massa's fietsers en vinden.

Een mooie fietstocht langs de schelde begint bij het dorpje Schellebelle, aan de achterkant van de dorpskerk van het dorp met de mooiste dorpsnaam van Vlaanderen, ligt een een veerpont. Het veer van Schellebelle bestaat vermoedelijk al vele honderden jaren maar is in de loop der tijd wel gemoderniseerd. Met de fiets kan je in de zomermaanden de Schelde oversteken naar de andere oever door de bel te luiden. Tijdens de wintermaanden is de veerdienst per kwartier. De overtocht met het veer van Schellebelle is steeds gratis.

Vanop de overkant van de Scheldeoever fiets je richting Wetteren, hierbij passeer je eerst het natuurgebied de Kalkense Meersen. Dit natuurgebied is ontstaan door een oude Scheldearm, en behoort tot de grootste meersen van Vlaanderen. Vanop de Scheldedijk heb je een mooi uitzicht op de weiden en uitgestrekte graslanden.

Je fietst verder tot in Wetteren, waarbij je eerst de fietsersbrug passeert, de Passerelle, deze brug is een gemakkelijke oversteekplaats voor fietsers en voetgangers, die de drukke Scheldebrug willen vermijden. Net na de Passerelle kan je terug de Scheldedijk op, en fiets je opnieuw naast de Schelde. Enkele honderden meters verder fiets je dan onder de drukke Scheldebrug. Vanaf dan fiets je terug op een mooi aangelegde dijk, wel is het opletten voor de paaltjes die men plaatste om auto's van de dijk te weren!

Langs de rechterkant heb je een mooi zicht op de talloze weilanden langsheen de Schelde waar de koeien rustig kunnen grazen, langs de linkerkant zie je resten van industrie, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. Wie goed oplet kan een kilometer voor de Scheldebrug van Melle een oud Scheldedokje vinden, waar kleinere schepen bij hoogtij konden binnenvaren. Daar werden kleine herstellingen uitgevoerd.

De volgende Scheldebrug die je op je tocht zal tegenkomen is de brug van Melle. Deze recente brug werd gebouwd na een ongeluk in 1992, waarbij de brug instortte terwijl een tankwagen geladen met 28000 liter benzine over de brug reed. Je kan het fietspad volgen onder deze brug door. Een ideaal moment om in de schaduw van de brug even een rustpauze in te lassen.

Na een rustpauze fietsen we verder richting Heusden, je merkt dat de Schelde zich opsplitst in twee armen, de Scheldearm die afdraait naar links is onderdeel van de ringvaart. De ringvaart werd gebouwd zodat grotere schepen rond Gent konden varen, alle boten varen linksaf, omdat verder de Schelde niet meer bevaarbaar is. Het fietspad loopt verder tot onder een volgende brug, de brug van Heusden, ook dit is een vrij recente brug, want tot begin jaren '90 lag er in Heusden een draaibrug, een stille getuige hiervan is het opschrift op het eerste huis dat je zal passeren.

Vanaf hier gaat de fietstocht verder richting Ledeberg, waar je een oud sluizencomplex zal passeren. Op je linkerkant zal je een gesloten sluisdeur zien, waarover je via een klein wegje kan passeren, dit geeft toegang tot een klein eilandje in de Schelde, waar vroeger de schepen hun vracht langs de kade konden lossen. Je volgt het fietspad richting het parkje dat voor je ligt. In het parkje zal je een witte brug zien, deze fiets je over. Over de brug sla je links in, een twintigtal meter verder sla je rechts in, en volg je de straat even langs de tramsporen. Wanneer de tram afdraait naar links volg je mee, aan het einde van de straat kom je aan het zuidpark in het centrum van Gent. Sla hier rechtsaf, je rijdt nu dwars door het historische stadscentrum.

Deze fietstocht is een aanrader voor de sportievelingen die een dagje willen genieten van de natuur en cultuur. Hou er wel steeds rekening mee dat je met de fiets op elke fietstocht een lekke band kan krijgen, op het verste punt sta je 25km van het vertrekpunt, dus een degelijke fietsband reparatieset is geen overbodige luxe!

Wat denk jij ervan?