Kuren bij de buren


Van de ouderwetse kneippkuur tot exotische behandelingen als Pantai Luar, Lomi Lomi en Ayurveda - wat wellness betreft is Duitsland van alle markten thuis. Het grote genieten begint al direct over de grens. In deze wellnesspecial presenteren we een aantal fijne adressen voor een paar daagjes me-time, ofwel 'Ich Zeit'!

Lange traditie

Heiligendamm werd in 1793 benoemd tot het eerste officiële kuuroord van Duitsland. Ruim 200 jaar later zijn er maar liefst 350 van zulke supergezonde plekken.Decennialang was Heiligendamm een hotspot voor de Duitse adel. Ook de Russische tsarenfamilie was er een graag een geziene gast. Na de val van de Muur werd het spierwitte, neoklassieke complex direct aan de Oostzee herontdekt en grondig gerenoveerd. Anno 2011 beschikt het Grand Hotel Heiligendamm over een ware wellnessoase ter grootte van een half voetbalveld.

Springlevend

Dat de kuurtraditie springlevend is, blijkt wel uit de nieuwkomers die jaarlijks aan de lijst worden toegevoegd. Om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘kuuroord’ moeten ze over minstens een van de volgende drie natuurlijke geneeskrachtige middelen beschikken: minerale bronnen, waarvan het water gebruikt wordt voor thermale baden, peloïden, ofwel slikachtige stoffen die worden gebruikt voor modderpakkingen, of zuivere lucht. In dit geval spreekt men van een kimaatkuuroord. Een kuuroord kan ook ‘promoveren’, als er bijvoorbeeld een nieuwe spa wordt geopend. Zo is Bad Fredeburg in het Sauerland niet alleen een Kneipp-Heilbad, maar mag het zich sinds januari ook laten voorstaan op de volledig stofvrije en zuivere lucht van de nieuwe Abela Heilstollen. Dit onderaardse gangenstelsel heeft een eigen microklimaat dat heilzaam is voor de luchtwegen.

Zout, krijt en druiven

Ook in Duitsland hebben behandelingen met exotische namen hun intrede gedaan. Toch grijpen tal van therapieën nog terug op de rijke natuur van het land.Zo draait in het zuiden van Beieren alles om zout dat in dit gebied al 500 jaar wordt gewonnen. The Mountain Spa, behorend bij het Intercontinental Berchtesgaden Resort, gebruikt het natuurproduct in speciale zoutwraps. In combinatie met honing of denneboomsnippers wordt deze strak om het lichaam gewikkeld voor een ontslakkend effect.Wijn uit Rijnland-Palts is niet alleen lekker, maar ook gezond! Vinotherapie is de specialiteit van Hotel Bollants im Park, dat in een glooiend landschap van wijnbergen ligt. De peelings en pakkingen bevatten druivenextracten die goed zijn voor het hart en immuunsysteem en bovendien veroudering tegengaan. De kust van Mecklenburg-Vorpommern bestaat voor een groot deel uit hagelwitte krijtrotsen. Dit natuurproduct komt terug in de krijtpakkingen van Hotel Neptun. Ook Hotel Dünenmeer maakt dankbaar gebruik van lokale schatten. Vermalen barnsteen afkomstig uit de Oostzee vormt hier een bestanddeel van de luxe scrubs.

Detoxen

Detoxen klinkt modern, maar af en toe een grote schoonmaak van het lichaam werd al 200 jaar geleden door Duitse artsen aangeraden.Je spijsvertering op een laag pitje zetten om energie vrij te maken voor het versterken van het immuunsysteem. Dat is in een notendop de filosofie van Johannes Schroth (1798-1856). Het Beierse plaatsje Oberstaufen heeft zich compleet gespecialiseerd in kuren à la Schroth. Zo’n 60 hotels bieden deze kuurvorm aan, waaronder het luxueuze Rosenalp waar een detoxkuurtje allesbehalve een straf is. Het dieet wordt begeleid door warme pakkingen en drankjes die zorgen voor een intensieve vochtafvoer.


Ook Sebastian Kneipp (1821-1897) was zijn tijd vooruit wat een gezonde lifestyle betreft. Behalve een evenwichtige voeding hamerde hij op wisselbaden die de weerstand versterken. Bad Wörishofen, het stadje waar de gezondheidsgoeroe leefde en werkte, biedt onvervalste kneippkuren aan. Ook volgens de leer van Emanuel Felke( 1856-1926) gaat een dieetkuur gepaard met intensieve lichaamstherapie. In dit geval in de vorm van modderbaden, zoals bij Bollants in Bad Sobernheim.

Badel bij de adel

Kuren was lange tijd een adellijke aangelegenheid . In sommige spa’s voel je je nog steeds de koning te rijk... ..zoals in het Gräfliche Park Hotel in Bad Driburg. Al zeven generaties is dit kuuroord eigendom van de adelijke familie Oeynhausen-Sierstorpff. Het terrein beschikt over natuurlijke geneesmiddelen als zwavelhoudende modder en minerale bronnen, waarvan het water wordt gebruikt voor drinkkuren en medische baden.


De heer des huizes, graaf Marcus, heeft het 230 jaar oude familiebezit omgetoverd in een waar wellnesswalhallah - adel verplicht tenslotte. In de voormalige oranjerie bevindt zich nu een vorstelijke spa.Het bijbehorende park in Engelse stijl is een ontwerp van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. En dat is niet het enige linkje met Nederland. Bad Driburg schijnt een geliefd adres te zijn bij enkele Oranjes. Een goede aanleiding voor een wellnesstripje naar het Teutoburger Wald is de kundalini workshop van Maya Fiennes, de favoriete yogateacher van veel Hollywoodsterren, die plaatsvindt in mei.

Spa in the city

Stappen in Berlijn, shoppen in Hamburg, bier drinken in München. Wat is er na zo’n vermoeiende dag of nacht fijner dan even heerlijk relaxen in een van deze mooie cityspa’s? De Q Spa in Berlijn heeft alles in huis om bij te komen na een intensief dagje shoppen of sightseeing. Er zijn wel 30 soorten massage en de relaxruimte beschikt over een heus zandstrand dat nog verwarmd is ook. Colour blocking is het thema van de dayspa in het Side Hotel in Hamburg.


 In de gele ruimte vinden behandelingen plaats, deze kleur staat immers voor welbevinden. Groene douchecabines zorgen voor verfrissing en de wanden van de fitnessruimte hebben een energieke oranje tint. Voor stedentrippers met een ambitieus programma is de 'Stop’ massage ideaal: 15 minuten verwennerij voor 15 euro. In München biedt de Blue Spa een onvergetelijke ervaring op het dak van hotel Bayerischer Hof. Vanaf het onoverdekte rooftopzwembad kijk je over het centrum van stad, als je tenminste niet met je ogen dicht ligt te genieten van de specialiteit van het huis: een vierhandenmassage.

Eilandhoppen

Met hun prachtige natuur en autoluwe zones bieden de Duitse eilanden het perfecte decor voor een heerlijk wellnesstripje. Op het waddeneiland Norderney draait alles om thalasso, een therapie die gebaseerd is op gunstige klimaatomstandigheden en waardevolle stoffen uit de zee. Een thalassobehandeling heeft het meeste effect om en nabij de brandingszone.

Dankzij de uitgekiende luchtcocktail die je daar aantreft kunnen de algen goed hun werk doen. Zoals in de openluchtspa van het hippe hotel Seesteg. Wie naar Sylt gaat, kan kiezen uit de mooiste plekken om te ontspannen, want het aantal superdeluxe vijfsterrenhotels in dit Duitse Monaco zijn niet meer op twee handen te tellen. Wellness op Sylt hóeft niet duur te zijn: vanuit deze simpele maar o zo fijne strandsauna loop je regelrecht de Noordzee in voor een koele duik.Verder naar het oosten ligt het eiland Rügen. Hoewel de krijtrotsen bij Ceres praktisch voor de deur liggen, heeft het designhotel een behandeling met een ander lokaal product in de aanbieding: Een bad met merriemelk afkomstig van het buureiland Ummanz.

Keurmerken

Een mooi zwembad of een sauna in de kelder maakt nog geen wellness. Duitsland zou Duitsland niet zijn zonder een flinke stapel keurmerken die om de hoek komt kijken.Zo deelt het Deutsche Wellnessverband onafhankelijke keurmarken uit waarbij anonieme testers op pad worden gestuurd om echt van nep te onderscheiden. Ook op regionaal niveau wordt de kwaliteit goed in de gaten gehouden.

Het keurmerk Wellness Stars is ingedeeld in 3 categorien: Wellness Stars Hotels, Wellness Stars Thermen en Medical Wellness Stars. Dit zijn hotels waaraan een of meer erkende artsen verbonden zijn. De deelstaat Rijnland-Pfalz waarborgt de kwaliteit van spahotels met het label IchZeit, in Beieren gebeurt dat met Wellvital.


Wat denk jij ervan?