Ontdek het bos in Oostenrijk


De VN heeft 2011 tot jaar van de bossen uitgeroepen. Een belangrijk thema voor een land als Oostenrijk waar 48% van het gehele landoppervlak uit bossen bestaat. Ontdek de 6 nationale parken in Oostenrijk.

8.000 voetbalvelden
In Oostenrijk bestaat 48% (ca. 3,9 mln ha) van het landoppervlak uit bossen. En het gaat goed, want elk jaar groeit het bos met ca. 4.000 ha, zo’n 8.000 voetbalvelden. Dat is belangrijk, want de bossen zijn een essentieel onderdeel van het landschap en zijn tegelijkertijd ook op het gebied van economie, ecologie en sociaal vlak van groot belang. Ze bieden leefruimte voor dieren en planten, ze zorgen voor water en schone lucht en dragen bij aan klimaatbescherming. De vele activiteiten rondom dit themajaar hebben als doel de ecologische, economische en het sociale belang van de Oostenrijkse bossen in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. En tevens het bewustzijn in de maatschappij vergroten en de kennis voor hun behoud en de ontwikkeling in de toekomst te vergroten en verbeteren. Een belangrijk onderdeel van de activiteiten is de tentoonstelling „Bos en hout – van onschatbare waarde“ ('Wald und Holz – ein unschätzbarer Wert'). In 70 Oostenrijkse musea vinden er diverse evenementen, tentoonstelligen en actiedagen plaats waarin bovengenoemde onderwerpen uitgebreid aan de orde komen.

6 nationale parken
Wie liever de natuur ingaat om de Oostenrijkse bossen te ontdekken kan o.a. terecht in 6 nationale parken. Parken waar de natuur volledig verschillend is, maar overal uitnodigt tot verkennen, genieten, wandelen en fietsen. De meeste nationale parken bevinden zich meestal in dunbevolkte gebieden met buitengewone, deels met uitsterven bedreigde planten- en diersoorten. Deze soorten vinden in de nationale parken een beschermd gebied, waar overleven mogelijk is. De gebieden zijn niet alleen een natuurlijk levensgebied voor planten en dieren, maar dienen ook als recreatiegebied. Uiteraard is het hier heel belangrijk dat de bezoekers het kwetsbare ecosysteem respecteren en op de gemarkeerde paden blijven. Ook is het mogelijk om met een speciale nationaal park ranger het park te ontdekken.

De 6 nationale parken zijn:
•Nationalpark Donau-Auen: www.donauauen.at•Nationalpark Gesäuse: www.nationalpark.co.at•Nationalpark Hohe Tauern: www.hohetauern.at
•Nationalpark Kalkalpen: www.kalkalpen.at
•Nationalpark Neusiedler See: www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at
•Nationalpark Thayatal: www.np-thayatal.at

Meer informatie is te vinden op: www.jahrdeswaldes.at


Wat denk jij ervan?