Culinair genieten in JordaniëBij Jordanië wordt al snel gedacht aan haar natuurlijke schatten: de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn, aan het adembenemende Petra en de gastvrijheid van de mensen. Maar vergeet zeker niet het Jordaans tafelen! Jordanië heeft een diepgewortelde en belangrijke eetcultuur, waar het land bekend om staat. 


Tafel vol mezzes

De voor ons typische manier van uit eten gaan met een voor-, hoofd- en nagerecht is in Jordanië minder gangbaar. De Jordaniërs hebben een socialere manier van tafelen en bestellen een tafel vol met mezzes waar iedereen van kan genieten. Mezzes zijn kleine hapjes, bijvoorbeeld overheerlijke gevulde olijvenbladen en pittige lamsgehaktballetjes. Maar ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj, een dip van aubergine, vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met de handen en dippen met vers, warm brood. 

Chique dineren of snelle hap

Eten in Jordanië kan op elke straathoek. De hoofdstad Amman heeft inmiddels een gevestigde reputatie in het Midden-Oosten waar het kwaliteitsrestaurants betreft. Maar voor een authentieke beleving zijn de kleinschalige restaurantjes en stalletjes op straat aan te raden. Deze stalletjes werken vaak met hun eigen, eeuwenoude familierecepten voor bijvoorbeeld de lekkerste falafel: onweerstaanbaar.

Een Jordaanse 'Zarb' proberen is ook een absolute must. Zarb is bedacht door de bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met heerlijke specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan onder de grond. Door de hitte van de aarde wordt het vuur extra goed warm en na uren sudderen komen alle smaken heerlijk tot recht.


Tea anyone? 

Theetijd is niet voorbehouden aan de namiddag in Jordanië. Hier drinkt men de hele dag door kopjes lichte muntthee, mierzoet op smaak gemaakt met suiker. De beste dorstlesser in warmere woestijnklimaten. 

Wijn in opkomst

Het is niet het eerste waar aan gedacht wordt bij Jordanië, maar de wijncultuur ontwikkelt zich steeds sterker. Zo produceert wijnboer Omar Zumot wijnen van hoogstaande kwaliteit. Zijn Pinot Noir en Merlot-Cabernet Sauvignon uit 2009 wonnen recentelijk nog de internationale Mundus Vini gouden medailles. Zijn missie is helder: de wereld laten proeven dat wijnen uit het Midden-Oosten fenomenaal van smaak zijn. Samen met topwijnen zoals de populaire Mount Nebo moet dit zeker lukken.


Wat denk jij ervan?