Egypte na de revolutie


Sinds de revolutie in Egypte van 25 januari mijden de toeristen het land van de tempels en farao’s. Inmiddels is de rust in Egypte echter weer teruggekeerd. Nu reizen naar Egypte niet langer worden ontraden en de rust in Cairo is teruggekeerd, is een bezoek aan de stad meer dan ooit de moeite waard: geen lange wachtrijen, geen overvolle tempels én 'after revolution prices' in de soek.

Herstel sneller dan verwacht
2010 was voor Egypte een recordjaar met bijna 15 miljoen toeristen, een stijging van 19% ten opzicht van 2009. Ook dit jaar startte Egypte met zeer positieve cijfers, januari was goed voor een plus van maar liefst 20%. En toen was daar ineens een revolutie. Amr El Ezaby, Chairman van de Egyptian Tourist Authority (ETA): “De bezoekerscijfers van Egypte zijn de afgelopen maanden natuurlijk enorm gedaald. De start van de revolutie, middenin het boekingsseizoen, had wat dat betreft niet op een slechter moment kunnen komen. Het herstel gaat echter sneller dan verwacht. In maart zaten we alweer op 25% van het aantal bezoekers van maart 2010 en naar verwachting zullen we in oktober-november van dit jaar op een kleine 90% van het oorspronkelijke volume zitten”.

Business as usual
In Egypte is het business as usual, maar dan zonder toeristen. Veel toeristen mijden Egypte vanwege de recente revolutie. Zonde, want toeristen in Cairo die niet in de buurt van het Tahrir Plein komen, merken niet eens dat er een revolutie heeft plaatsgevonden. En voor toeristen in Luxor, Aswan of één van de badplaatsen aan de Rode Zee is elke aanwijzing naar een revolutie helemaal ver te zoeken. In Egypte is het veilig, betaalbaar en toeristen hebben volop de ruimte. Moest men enkele maanden geleden nog voor zonsopgang uit het hotel vertrekken om de tempels en piramides te bewonderen zonder dat er duizenden toeristen voor waren, nu is het aantal bezoekers op één hand te tellen en kan men in alle rust genieten van de vele cultuurschatten en wereldwonderen die het land rijk is.

Unieke kans
Om ervoor te zorgen dat de toeristen weer snel terugkomen naar Egypte investeert de ETA vooral in PR. “Wij willen onze positieve instelling overbrengen op de internationale markten. Ja, we hebben een revolutie gehad, maar het was een vreedzame revolutie, waarbij ruim 1 miljoen mensen samen een droom hebben verwezenlijkt die ze aan het begin van hun inspanningen niet voor mogelijk hadden gehouden. Al die mensen hebben ook samen opgeruimd na de opstand en ons land is nu stabiel en kent geen veiligheidsproblemen voor toeristen. Ik zou de internationale toeristen willen zeggen: kom nu naar Egypte, het is veilig én leeg. Zo’n kans krijg je nooit weer!” Aldus El Ezaby.

Internet: www.egypt.travel


Wat denk jij ervan?