Gasometer Oberhausen: magie in het kwadraat


In samenwerking met de Duitse UNESCO Commissie en TUI Duitsland wordt in de Gasometer Oberhausen t/m 30 december 2011 de tentoonstelling 'Magische Orte ­­­­­− Natur- und Kulturmonumente der Welt' getoond. Was in de Oudheid nog sprake van 7 wereldwonderen, tegenwoordig staan meer dan 900 wonderen der natuur en cultuur op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Foto's
De tentoonstelling toont ca. 180 grootformaat foto´s van internationaal gerenommeerde natuur- en architectuurfotografen. Niet alleen de spectaculaire foto´s, maar ook interessante archeologische vondsten en fascinerende kunstwerken begeleiden de toeschouwer op zijn reis door woestijnen en bergen, door oerwouden en betoverende tuinen, tempels en paleizen. Deze magische plaatsen zeggen iets over de ontwikkeling van de natuur en de mensheid. Buitenissige gesteentes, lichtende kristallen, afgekoelde lava, een schijf van een eeuwenoude boomstam: het scheppende vermogen van de natuur kent geen grenzen. Maar ook de mens heeft met zijn enorme verbeeldingskracht zijn sporen achtergelaten. Tempelcomplexen zoals Machu Pichu of Anchor Wat, de Hagia Sophia en het Colosseum spreken nog altijd tot de verbeelding.

Kathedraal der natuur
Het visuele hoogtepunt is de 'regenwoudboom', een 43 m hoge sculptuur die de enorme binnenruimte van de Gasometer verandert in een 'kathedraal der natuur'. Deze levensboom werd geschapen door de kunstenaar en fotograaf Wolfgang Volz in samenwerking met de lichtkunstenaar Herbert Cybulska en de componist Sebastian Studnitzky. Hij is een symbool voor zowel de schoonheid en vruchtbaarheid van de natuur als haar kwetsbaarheid.

Continuïteit
De tentoonstelling 'Magische Orte' sluit een succesvol drieluik af en zorgt voor culturele continuïteit in het Ruhrgebied nadat deze regio in 2010 culturele hoofdstad van Europa is geweest. Dat cultuur voor Oberhausen na RUHR 2010 nog steeds een belangrijke rol speelt, blijkt ook uit andere evenementen, zoals de 'Internationale Kurzfilmtage' in mei en de tentoonstelling van de Magnum-fotograaf Eliott Erwitt (8 mei t/m 11 september 2011), die te zien is in de Ludwig Galerie in Schloss Oberhausen. De Gasometer is met zijn 117 m de hoogste tentoonstellingsruimte van Europa en hét symbool van de stad Oberhausen. Vanaf het dak, bereikbaar via een glazen panoramalift, heeft u een schitterend uitzicht over het westelijke Ruhrgebied en de 'Neue Mitte' met het CentrO, het grootste winkel- en vrijetijdscentrum van Europa.
Meer informatie: www.oberhausen-tourismus.de
RUHR.VISITORCENTER | CentrO - Platz der Guten Hoffnung | D-46047 Oberhausen | 0049 208 824570


Wat denk jij ervan?