Honderd jaar Titanic


Op dinsdag 31 mei 2011 is het precies 100 jaar geleden dat de Titanic te water werd gelaten. Iedereen kent het verhaal over de tragische ondergang van de Titanic maar weinigen weten dat het schip in Ierland werd gebouwd, meer bepaald op de scheepswerven van Belfast.
Naar aanleiding van deze honderdste verjaardag vinden in de Noord Ierse hoofdstad allerlei evenementen plaats, een jaar lang, en je kunt er ook de belangrijkste sites bezoeken in verband met de bouw en de geschiedenis van de Titanic. Het is beslist een aanleiding om naar Ierland op reis te gaan en alleszins een reden om Belfast op het programma van een rondreis door het groene eiland te plaatsen.

People's Story
Tot 31 augustus kun je een speciaal opgezette tentoonstelling bezoeken die op een boeiende manier en aan de hand van tal van getuigenissen het drama van de Titanic vertelt. In het Folk Museum loopt het project People’s Story waar de bezoeker terugreist naar de tijd toen de Titanic werd gebouwd. Terwijl je wandelt door de historische straten maak je kennis met het leven op en rond de scheepswerf, je kunt vanuit de Post Office een morse code sturen naar de Titanic, je kunt zelfs een ticket voor een reis met de Titanic kopen en in de kranten van toen lees je wat de Titanic honderd jaar geleden betekende. Er is een filmfestival met originele beelden uit die ververvlogen jaren en bezoekers kunnen ook de kledij van toen aantrekken.
Uiteraard breng je een bezoek aan het Titanic Museum dat alleen reeds omwille van zijn innovatieve architectuur de moeite waard is.
Daar wordt niet alleen het verhaal vertelt over de Titanic maar kom je alles te weten over het belang van Belfast als haven- en industriestad.

Belfast
In Belfast draait zowat alles rond de Titanic en tijdens een geleide wandeling kom je langs de belangrijkste historische plaatsen die verbonden zijn met het droomschip: de burelen van de Harland & Wolff scheepswerf, de plaats van de tewaterlating, de dokken en het pomphuis.


Wat denk jij ervan?