Proef de Veluwe tijdens de Veel Luwe Smultoer


Al fietsend ontspannen en genieten van de Veluwse natuur én tegelijk proeven van eerlijke Veluwse streekproducten. Dat is de Veel Luwe Smultour! Tijdens de dertig kilometer lange fietsroute maken toeristen en recreanten, in de periode van 24 april tot en met 30 oktober, kennis met al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Van landweggetjes tot bospaden en van het strand langs het Veluwemeer tot het oude centrum van Elburg. Maar… dat is nog niet alles. Bij elke tussenstop staat er op vertoon van de speciale routekaart wat lekkers van Veluwse bodem klaar.

Smullen maar…
Onderweg zijn er vijf verschillende pleisterplaatsen. Hier kun je afstappen om even bij te komen én te genieten van pure Veluwse seizoensproducten. Stuk voor stuk vervaardigd door gepassioneerde ondernemers. Proef een ambachtelijk gerookte haring, een Veluws Akkerbrood gemaakt uit granen uit de tuinen van A. Vogel, een kopje biologische rundvleessoep of een fruitig glaasje sap. Maar… het blijft niet alleen bij proeven. Bezoekers zijn ook welkom om lekker rond te struinen in bijvoorbeeld de stallen van Ko-Kalf of de fruittuinen van Fruittuin Verbeek zodat met eigen ogen te zien is waar, hoe en door wie de producten gemaakt worden. Leuk voor jong en oud!

Take it slow
Iedereen kent de Veluwe van de schitterende bossen, de zandvlaktes en het wild. Minder bekend is de agrarische diversiteit. Veel Luwe is een paraplumerk voor de meest uiteenlopende producten van Veluwse bodem. Of het nu gaat om ambachtelijk vervaardigd eten en drinken of producten die zijn gemaakt van wol en hout. Veel Luwe haakt ook aan op de toenemende aandacht voor gezonde, duurzaam geproduceerde voeding en nieuwe trends als ‘slow food’. In plaats van massaproductie en snelle consumptie draait het bij ‘slow food’ juist om het genieten van authentiek, ambachtelijk vervaardigd voedsel. Veel Luwe en de Veel Luwe Smultour sluiten daar naadloos op aan: ontspannend genieten van de Veluwe en al het culinaire moois dat de streek te bieden heeft.

Fietsverhuur
Geen fiets bij de hand? Geen probleem. Bij drie van de vijf deelnemende bedrijven is het mogelijk een fiets te huren en te starten met de fietstocht. Wel is het nodig om vooraf even te reserveren. De bedrijven waar fietsen worden verhuurd en/of routekaarten worden verkocht zijn Ko-Kalf in Doornspijk, A. Vogel Tuinen in ’t Harde en Fruittuin Verbeek in Oldebroek. Bij Palingrokerij Van Triest in Elburg en Bakkerij Schuld, die onderdeel zijn van de Veel Luwe Smulroute, is het niet mogelijk om te starten met de fietsroute i.v.m. de beperkte parkeergelegenheid. Voor de liefhebbers is het natuurlijk ook mogelijk de tocht per voet te doen.

Prijs & verkrijgbaarheid
De Veel Luwe Smultour maak je in de periode van 24 april tot en met 30 oktober met uitzondering van de zondagen. De overzichtelijke routekaart is verkrijgbaar bij drie verschillende startpunten en bij alle VVV’s op de Veluwe en kost € 11,50 p.p. en geeft recht op vijf traktaties (kinderen tot en met acht jaar gratis). Meer informatie over de Veel Luwe Smultour evenals de adressen van de verschillende startpunten en de verschillende VVV’s zijn te vinden op de website www.veelluwe.nl.


Wat denk jij ervan?