Eilanden en havenstadjes in Poitou-Charentes


Poitou-Charentes ligt aan de Atlantische kust tussen de Loirestreek in het noorden en de Aguitaine in het zuiden. De streek is niet zo groot, maar landschappelijk wel zeer gevarieerd. Je vindt er prachtige strand, talrijke meren en grote rivieren. Poitiers is de zeer levendige en gezellige hoofdstad. Poitou-Charentes is een pionier op het gebied van ecotoerisme.
Er zijn in deze streek maar liefst zeventien voor ecotoerisme gecertificeerde overnachtingsplekken waarvan acht campings. Van die acht bevinden zich er weer drie op het schiereiland Ile d'Oléron en dat is heel wat als je nagaat dat er maar vijftien van deze campings zijn in heel Frankrijk. Het zijn campings die hebben getoond zich in te zetten voor de bescherming van de natuur, ze zijn actief bezig met energiebesparing en gebruiken zo min mogelijk chemische middelen. Kijk voor alle campings op www.campings-atlantique.com.

Havenplaats
Het Ile d'Oléron kunt je bereiken over de lange verkeersbrug die het eiland verbindt met de levendige havenplaats La Rochelle. Deze historische stad bestaat al sinds de tiende eeuw en is sinds de twaalfde eeuw een belangrijke havenstad. Het is nu een van de meest schilderachtige plaatsen aan dit deel van de Franse kust.
Ook het eiland Île-de-Ré heeft een brugverbinding met het vaste land en is daardoor veel eenvoudiger dan vroeger te bereiken. Dat geldt niet voor de eilanden Îl-d'Yeu en Île-de-Noirmoutier, waar je nog steeds alleen maar met de boot terecht kunt.

Ecostad
La Rochelle is trouwens een echte 'ecostad'. Als eerste stad in Frankrijk creëerde het de voetgangerszone, kon je er 'gele' fietsen gebruiken, introduceerde het elektrische voertuigen en stelde op een gegeven moment zelfs de autoloze zondag in. Het Aquarium van Rochelle (800.000 bezoekers per jaar) zorgt voor zijn eigen energievoorziening. In dit aquarium maak je een twee uur durende fascinerende reis door de oceanen en zeeën. Er worden hier 12.000 zeedieren gehouden.

Studentenstad Poitiers
De studentenstad Poitiers combineert historie en modernisme: het is één van de oudste steden van Frankrijk en dus rijk aan cultuur. In het gezellige centrum is er dankzij de studenten een rijk en zeer gevarieerd uitgaansleven. Vlakbij Poitiers vind je Futuroscope, een themapark over technologie en toekomst.

Fietsen en wandelen
Poitou-Charentes presenteert zich ook als een echte fiets- en wandelstreek. Er zijn in totaal voor 4000 kilometer aan wandelroutes uitgestippeld en nog eens voor bijna 1000 km aan mountaibike routes. Behalve dat je er kunt fietsen en wandelen kun je ook op veel plaatsen paardrijden. Voor families is het goed te weten dat er ook veel routes zijn die in het bijzonder geschikt zijn om jongere kinderen af te leggen.

Tips
Tip: Niet ver van Poitiers kun je nu in de Apenvallei kennismaken met bonobo apen. In Frankrijk is dit het enige park waar de mensaap te zien is. Tip voor kampeerders: op Ile d'Oléron vind je de camping Les Gros Joncs. Hier vind je zelfs een spa met balneotherapie en beauty- en andere aangename en/of verkwikkende lichaamsbehandelingen.

- www.mijnfrankrijkgids.nl
- www.la-vallee-des-singes.fr
- www.aquarium-larochelle.com
- www.campings-atlantique.com
- www.les-gros-joncs.fr


Wat denk jij ervan?