Erfgoed en geschiedenis van Ierland


Ierland is vooral geliefd bij natuurliefhebbers en dat is niet verwonderlijk want het Ierse natuurschoon is ongeëvenaard. Maar ook zij die houden van geschiedenis, van een buitengewoon erfgoed vinden in Ierland een onvoorstelbare rijkdom, verzameld in musea, kastelen, archeologische sites en tot leven gebracht in zoveel boeiende evenementen, over het ganse land verspreid.
De geschiedenis van Ierland gaat terug tot 6000 jaar voor onze tijdrekening. In de loop der eeuwen hebben volkeren en culturen mekaar opgevolgd, er waren invasies en massale uitwijkingen, een diaspora die de Ierse cultuur over de ganse wereld heeft verspreid. Uiteraard kan men in Ierland zelf de beste en meest interessante sporen volgen van deze bewogen geschiedenis, van de komst van Neolitische stammen tot de christianisatie en ook van de meer recente gebeurtenissen. Onder de noemer Heritage Island kun je in Ierland een fantastisch reisprogramma samenstellen, een reisroute die je ook door het mooie natuurschoon voert en waarbij je de identiteit, de ziel van Ierland en zijn bewoners leert kennen (http://www.discoverireland.com/be-nl/about-ireland/history/ )


Boeiende kastelen en kasteelruïnes
Overal waar je komt in Ierland zie je kastelen of kasteelruïnes en op elk van die plaatsen luister je naar een fantastisch verhaal, een bewogen geschiedenis die zich altijd afspeelt in een schitterend landschappelijk decor.
Zo is er in Noord Ierland Dunluce Castle, langs de kustlijn van de Giant’s Causeway met zijn mysterieuze vulkanische rotsformaties. Het is een mythische site die nog meer tot de verbeelding spreekt omdat het kasteel niet zelden in nevels is gehuld.
In het oosten van het land, in Carlow, staat Huntington Castle dat alleen reeds omwille van zijn tuinen een bezoek waard is. Sommige palmbomen zijn meer dan honderd jaar oud. Er is ook een Griekse tempel, opgedragen aan de godin Isis en de 28 gebedschrijnen zijn gebouwd door de Volgelingen van Isis die ook vandaag nog in het kasteel wonen.

Westen
Bijzonder boeiend is Birr Castly in Offaly, in het westen van Ierland, met zijn Science Centre waarin een fantastische verzameling astronomische instrumenten, camera’s en foto’s uit de negentiende eeuw is ondergebracht. Het pronkstuk is de Grote Telescoop, het grootste wetenschappelijk instrument ter wereld, nu nog steeds in werking. Ook in Birr Castle kun je de tuinen verkennen met hun grote verzameling exotische planten en bomen. (http://www.discoverireland.com/be-nl/ireland-things-to-see-and-do/culture-and-sights/history-and-heritage/castles/ )

Architecturale tuinen
Niet alleen omdat ze soms eeuwen oud zijn maar ook omdat ze op een bepaalde wijze zijn ontworpen, maken de Ierse tuinen deel uit van het rijke erfgoed. De Powerscourt Gardens zijn 250 jaar geleden aangelegd op een manier zodat ze als tuin deel uitmaken van het omringende landschap. Wandelaars raken in deze landschapstuinen in de ban van prachtige ommuurde tuinpartijen, watervallen, grotten en terrassen die zich richten naar het zonnige zuiden (www.powerscourt.ie) . Ook Fota House and Gardens, met zijn arboretum, is een architecturaal meesterwerk, een huis van kunst en een plek om van te genieten (www.fotahouse.com )

Natuurlijk erfgoed
Het natuurlijk erfgoed is niet alleen door mensenhand geschapen maar gedurende eeuwen hebben ook de natuurkrachten zelf uitzonderlijke scheppingen gecreëerd. In het hart van The Burren heeft het smeltwater uit een vroege ijstijd schitterende grotten gevormd en door de kracht van het water is een onderaardse wereld geschapen, de Aillwee caves, die je vandaag kunt bezoeken, een onvergetelijke ervaring (www.aillweecave.ie )

Reis door de geschiedenis
Door Ierland reizen in het teken van het erfgoed voert je niet alleen naar alle hoeken van het land maar je wordt ook opgenomen in een eeuwenlange geschiedenis, ondermeer de tijd toen tienduizenden Ieren uitweken naar Amerika. Daar leer je alles over tijdens een bezoek aan Dunbrody Emigrant Ship in het graafschap Wexford. Dunbrody is het zeilschip waarmee de emigranten richting Noord-Amerika vertrokken tijdens de 19de eeuw. Het bezoek is een fantastische ervaring en het is precies alsof je zelf voor altijd je land verlaat, in het spoor van velen die de overtocht echt hebben beleefd. Het is een onvergetelijke reis terug in de tijd (www.dunbrody.com)

Christelijk erfgoed
Rondreizen langs het Christelijke Erfgoed vertelt je alles over Ierland van de zesde tot de negende eeuw. Het was de Gouden tijd toen Ierland bekend was als Island of Saints and Scholars. Zo’n reis voert je langs Ierse kruisen, oude kloosters, ronde torens langs de kust van Kerry en op de oevers van de rivier Boyne in het graafschap Offaly.
Uiteraard maak je ook kennis met wereldberoemde manuscripten zoals het Book of Kells dat je in de hoofdstad Dublin kunt bezichtigen. Misschien ga je net als zoveel anderen de Croagh Patrick beklimmen. Dat is de meest heilige berg van Ierland en klimmen doen je op blote voeten, tijdens het laatste weekend van juli.
(http://www.discoverireland.com/be-nl/ireland-places-to-go/itineraries/themed-itineraries/christian-heritage-tour/)

Bijzondere musea
Erfgoed kan ook heel bijzonder zijn en daarom extra aantrekkelijk. De Titanic Exhibition (www.The-Titanic.com) in Belfast focust op de bouw, in Belfast, en op de legendarische verhalen over het wereldberoemde schip dat verging tijdens zijn eerste transatlantische vaart.
Wil je meer weten over de Vikings en over het middeleeuwse leven in Dublin dan bezoek je best Dublinia (www.dublinia.ie). Voor een kennismaking met de geschiedenis van Ierland, over de goede en kwade dagen van 1600 tot vandaag, ga je naar Strokestown House in Roscommon met zijn Irish National Famine Museum (www.strokestownpark.ie).

Erfgoed Evenementen
Er zijn een zomer lang, in alle streken van Ierland, tal van evenementen die het Ierse erfgoed in de kijker plaatsen. Er is zelfs een Erfgoed Week (www.heritageweek.ie), van 20 tot 28 augustus, waaraan honderden nationale en lokale organisaties deelnemen, evenementen organiseren die meestal gratis zijn zoals geleide wandelingen, recitals van klassieke muziek, poëzievoorstellingen, verhalen vertellen, historische spektakels en middeleeuwse feesten.

Van 11 tot 24 juli wordt Galway Arts Festival georganiseerd (www.galwayartsfestival.com). Galway is een levendige studentenstad aan de westkust en wordt sinds lang als een belangrijk cultuurcentrum beschouwd. Het festival werd voor het eerst in 1978 georganiseerd en is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal gebeuren met theater, muziek, visuele kunst, dans, debat, familie evenementen.
Van 6 september tot 31 oktober is er Dublin Contemporary www.dublincontemporary.com) met een programma hedendaagse kunst, verspreid over de ganse stad.
Van 10 tot 25 september is het tijd voor Absolut Fringe (www.fringefest.com), het grootste multidisciplinair kunstfestival van Ierland. Het is zeker een reden om dan naar Dublin te reizen want er zijn maar liefst 650 evenementen die zich afspelen op 40 locaties. Dublin wordt in deze dagen omgetoverd tot een droomfabriek, gevuld met creatief talent afkomstig uit gans de wereld.
Er is tenslotte ook nog Culture Night, op 23 september, een nacht vol vermaak, ontdekking en avontuur, niet alleen in de hoofdstad maar ook in 20 andere steden (www.culturenight.ie

Tourism Ireland,Louizalaan 66,1050 Brussel,T 02 275 01 71
e-mail : info.be@tourismireland.com
Website: www.discoverireland.com/be-nl, officiële site van Tourism Ireland


Wat denk jij ervan?