Vernieuwingen Egyptisch museum Cairo


Het Museum der Egyptische oudheden in Cairo, beter bekend als het Egyptisch Museum, is met ruim honderdzestigduizend artefacten het grootste Egyptologisch museum ter wereld. Het museum, gelegen aan het bekende Tahrir Plein, heeft onlangs een aantal nieuwe tentoonstellingen en faciliteiten geopend.

Eerste museum buiten paleis
Het Egyptisch Museum herbergt een aantal van de grootste schatten uit de Egyptische oudheid, waaronder de gehele inboedel uit het graf van Toetanchamon. Het museum is opgericht in 1858 en de collectie bestond destijds uit vondsten van Egyptoloog Auguste Mariette. In eerste instantie werden de artefacten ondergebracht in een paleis, wat in die tijd zeer gangbaar was. In 1902 werd de collectie echter verplaatst naar de huidige locatie aan het Tahrir Plein. Het Egyptisch Museum was daarmee het eerste museum ter wereld dat haar collectie tentoonstelde in een apart gebouw en niet in een paleis.

Monumentaal pand tijdelijk gesloten
Het Egyptisch Museum bevindt zich nog altijd in hetzelfde pand dat inmiddels tot monument is bekroond. Tijdens de protesten tegen president Mubarak werd het monumentale pand geplunderd en verdwenen vierenvijftig items uit de collectie. Het museum, dat normaalgesproken zo’n vijfentwintighonderd buitenlandse bezoekers per dag trekt, was genoodzaakt om haar deuren enkele dagen gesloten te houden. Tarek El Awady, directeur van het Egyptisch Museum: “Gelukkig was de sluiting van korte duur, vlak na de revolutie konden wij het museum alweer openen.”

Vernieuwingen
Inmiddels is een groot deel van de gestolen items weer teruggevonden en lopen de bezoekerscijfers van het Egyptisch Museum weer op. Het museum heeft ook een aantal vernieuwingen ondergaan. Zo is er een gloednieuw bezoekerscentrum geopend, dat ondermeer een speciaal kindermuseum, een boekenwinkel, een restaurant en een bezoekerscafé herbergt. Daarnaast is er in het museum een nieuwe en permanente openluchttentoonstelling geopend met een collectie bestaande uit sarcofagen, beeldhouwwerken en andere architectonische kunstwerken uit verschillende graftombes en tempels.

Gedaanteverwisseling door ontwikkelingsproject
De opening van het nieuwe bezoekerscentrum is onderdeel van het ‘Egyptian Museum Development Project’. Een tweede onderdeel van dit project is de kelder van het Egyptisch Museum die een ware metamorfose heeft ondergaan en is omgetoverd tot een centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Het moderne onderzoekscentrum beschikt onder andere over een DNA lab en een documentatiecentrum. Het Egyptian Museum Development Project, dat afgerond is na de overdracht van een deel van de collectie van het huidige pand aan het Tahrir Plein naar het nieuwe Grand Egyptian Museum, zal na volledige uitvoering leiden tot een gedaanteverwisseling van het Egyptisch Museum.

Nieuw Grand Egyptian Museum
Het nieuwe Grand Egyptian Museum wordt momenteel op enkele kilometers van de piramiden van Gizeh gebouwd. Naar verwachting zal dit museum, met een oppervlakte van ruim vijftig hectare, in 2012 haar deuren openen voor publiek. Het nieuwe museum zal naast het oude opereren en de huidige collectie wordt verdeeld over beide locaties. De meesterwerken en oude Egyptische kunst behouden hun plek in het huidige gebouw aan het Tahrir Plein en de meest populaire bezienswaardigheden, waaronder de collectie van Toetanchamon, verhuizen naar het Grand Egyptian Museum.
www.egypt.travel


Wat denk jij ervan?