Angers: wijn, golf en rivieren


Angers ligt in het Pays de la Loire en is gebouwd op de oevers van de Maine. De stad noemt zich ook wel de 'hoofdstad van de duurzame ontwikkeling' en geldt -in relatie daarmee- tevens als de meest bloemrijke stad van Europa. De wijk grenzend aan de rivier is bekend van de bloemenmarkten. De stad, met veel parken, dateert uit de Romeinse tijd.
Het kasteel van koning René Anjou uit de dertiende eeuw is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Frankrijk met het grootste middeleeuwse wandkleed ter wereld. Andere musea die in historische gebouwen zijn ondergebracht zijn het museum Jean Lurçat en het Hedendaagse Wandkleed, het Museum voor Schone Kunsten en Galerie David d'Angers.

Cointreau
Van een geheel andere orde maar toch ook niet te versmaden is het Cointreau museum: De Carré Cointreau (behalve museum ook distilleerderij; er valt wat te proeven). Recent werd een nieuw museum geopend: het militaire musem van de Genie.

Nachtleven
Het centrum van het nachtleven ligt rond de Place du Ralliement en de rue Saint Laud waar je talrijke bars en cafés vindt. Rond de Boulevard Foch en de rue Bressigny vind je de meer uitbundige sfeer van het studentenleven. De Doutre is ook een levendige buurt waar je een gezellig avondje met vrienden kunt doorbrengen. Sommige bars organiseren er regelmatig concerten zoals het café « T'es Rock Coco » - 16, rue Beaurepaire of het « Autrement Café » – 90, rue Lyonnaise.

Loiredal
Angers ligt in het hart van het door de Unesco bekroonde Loiredal. Deze stad wordt geprezen om de hoogstaande levenskwaliteit en de variatie aan monumenten. Angers is een Ville d'Art et d'Histoire, heeft de fraaiste tuinen en zet zich met hart en ziel in voor een duurzame ontwikkeling. Het nieuwe themapark Terra Botanica, dat in 2010 geopend werd, geeft een gedetailleerd inzicht in de plantenwereld.

Wijngaarden

Het Loiredal is vermaard om de wijngaarden die vanuit Angers goed te bereiken zijn (Coteaux de Layon, Rosé d'Anjou, alles bij elkaar dertig AOC's). Evenals veel van de Loirekastelen zijn ze uitstekend vanuit de stad met de fiets te bezoeken. Rondom de stad en in het Loiredal is een groot aantal gevarieerde fietsroutes uitgezet.

Gastronomie
De streek kent een verfijnde gastronomie met specialiteiten als de rillauds (ingemaakt varkensvlees), snoekbaars in botersaus en de quernons d'ardoise (leisteenkleurige bonbons).

Evenementen
In de stad hebben gedurende het jaar heel wat culturele evenementen plaats: het Festival Premiers Plans (film, januari), het Festival van Anjou (toneel, juni-juli), Festival Tempo’Rives (muziek, juli-augustus) en Les Accroche-Cœurs (straattheater, september).

Bereikbaarheid

Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (1.30 uur) en Nantes (40 minuten), 1 uur van luchthaven Nantes-Atlantique, 20 minuten van Angers-Loire Aéroport. Snelweg: 1 uur rijden van Nantes via de A 11, 2 uur van Rennes, Amsterdam – Angers 800 km. Per vliegtuig: naar luchthaven Nantes-Atlantique.

Internet:
- www.angersloiretourisme.comWat denk jij ervan?