Dode Zee strijdt om New 7 Wonders of NatureDe Dode Zee is een onbetwist natuurwonder, zo denkt ook de organisatie achter de New 7 Wonders of Nature erover. Nog tot 11 november 2011 kan iedereen stemmen in deze ludieke actie waarbij 28 bijzondere plekken strijden om zich een van de 7 nieuwe natuurlijke wereldwonderen te mogen noemen.

Stemmen voor New 7 Wonders of Nature
De officiële commissie van de New 7 Wonders of Nature campagne maakte in 2007 bekend dat de Dode Zee uit meer dan 440 andere deelnemers was verkozen tot finalist. Tijdens de verkiezing van de nieuwe wereldwonderen in 2007 gaven circa 100 miljoen kiezers hun stem. De laatste 28 finalisten, die in 2009 bekend werden, strijden nog tot 11 november 2011 om zichzelf een van de 7 nieuwe wereldwonderen te mogen noemen. Nu de eindstreep in zicht is wordt het des te spannende. Naast de Dode Zee staan ook plekken als Komodo in Indonesië en de Tafelberg in Zuid-Afrika op de lijst. Op de website van New 7 Wonders of Nature is een lijstje te zien met votingtrends, waarin wordt bijgehouden hoe de finalisten er voor staan qua stemmen. Voor Jordanië is het absoluut een eer om haar belangrijkste attractie genomineerd te zien voor dit bijzondere project.

De Dode Zee
De Dode Zee ligt op 410
meter onder zeeniveau en is daarmee het laagste punt ter wereld. Vandaag de dag is het gebied dunbevolkt maar uit archeologisch onderzoek blijkt dat hier vroeger vijf verschillende Bijbelse steden lagen: Sodom, Gomorrah, Adman, Zebouin en Zoar (Bela). De zee dankt haar naam aan het feit dat het onmogelijk is om in het hoge zoutgehalte (31,5%) te leven of te zinken. Het water bevat 21 mineralen (waaronder magnesium, natrium en kalium) waarvan er 12 in geen enkele andere zee ter wereld gevonden zijn. Meerdere rivieren stromen uit in de Dode Zee, waaronder de bekende Jordaanrivier. Zodra het water van de rivieren in de Dode Zee terechtkomt kan het nergens meer heen, dus verdampt veel water en dat laat een rijke mix van zouten en mineralen achter.

De eerste spa ter wereld
De Dode Zee kan ook wel de eerste spa ter wereld genoemd worden. 2000 jaar geleden genoot Cleopatra, Wellness Queen pur sang, al van de helende werking van het mineraalrijke water en de warme modder. In combinatie met de zon, hoge luchtdruk en het warme water is het genieten op deze bijzondere plek. De Dode Zee is de grootste natuurlijke spa ter wereld en met de opkomst van verschillende wellnessresorts, zoals het vorig jaar geopende hippe dayresort O’Beach, haal je het beste uit je verblijf aan de Dode Zee.

Tip:
Ga je duiken in Aqaba en zwemmen in de Dode Zee? Ga dan eerst naar de Dode Zee. Schrammetjes en schaafwonden, die je al snel oploopt tijdens duiken en snorkelen, kunnen je behoorlijk last geven als je gaat ‘zwemmen’ in de extreem zoute Dode Zee.


Wat denk jij ervan?