Geocaching: schatzoeken met GPS in Oostenrijk


Schatzoeken doe je tegenwoordig niet meer met een schatkaart, maar met een GPS in de hand. Oostenrijk biedt vele routes waar bijzondere schatten te vinden zijn.
In Gaschurn en Partenen in het Vorarlberger Montafon bestaan wandelroutes, waar grote en kleine schatzoekers op pad kunnen. De route in Gaschurn heeft een hoogteverschil van ca. 200 m terwijl de route in Partenen vlak is. Beide trails, die ca. 2 tot 3 uur duren, brengen de gasten langs plekken waar men zowel natuur als cultuur beleeft. Men loopt voorbij uitzichtspunten, rustplekken, wegwijzers en kapellen. Naast de GPS-coördinaten verwijzen er ook borden naar de langs de route verstopte schatkistjes. Maar om de schatten te openen moet er nog wel iets gedaan worden, bijvoorbeeld een rekenopdracht, waarbij de uitkomst de cijfercombinatie is om de schat mee te kunnen openen. De gevonden schatten, sleutelhangers, stickers, badeendjes, kleine aandenkens enz., mogen meegenomen worden.
GPS-apparaten zijn bij de VVV van Gaschurn op vertoon van een identiteitsbewijs gratis te huur. Meer informatie: www.gaschurn-partenen.com

Schatzoeken op blote voeten
In het belevenispark 'Hexenwasser Hochsöll' in de region Wilder Kaiser in Tirol valt van alles te ontdekken. Schatzoekers begeven zich op het met 1,5 km langste blote voetenpad in Oostenrijk. Over weide-, bos- en steenbodem en door water loopt de weg waarlangs de schatten verstopt zijn en die via de GPS-functie van de smartphone te vinden zijn. Men hoeft hiervoor alleen maar een kleine speciale App op de mobiel te downloaden. Op het ca. 50 minuten durende wandelpad, dat de voeten licht masseert, dient men vragen te beantwoorden en kleine opdrachten te vervullen om bonuspunten (virtueel goud) te winnen. Wie alle opdrachten volbracht, heeft wint een virtuele gedenkplaat. Daarbij hebben deelnemers de mogelijkheid foto’s op het internetplatform van het spel te plaatsen. (http://gpsmission.com). Meer informatie: www.skiwelt.at

Geheimen in St. Nikola aan de Donau
De Geocachingkoorts heeft ook de weg naar de oude schippersmarkt van St. Nikola aan de Donau in het zuidoostelijke Mühlviertel gevonden. Bijna elke dag worden er nieuwe geocaches langs de wandelpaden geplaatst. Daarmee is het schatzoeken in Strudengau geopend. Ca. 49 caches zijn er rondom St. Nikola aan de Donau te ontdekken. In grotten, historische muren of op een eiland, met de juiste coördinaten blijft geen schuilplaats onontdekt. Langs de nieuwe Donausteig zijn nog eens 13 geocaches verstopt.
Meer informatie: www.sankt-nikola.at

Legenden rondom de Hochkönig ontdekken
De Hochkönig in het SalzburgerLand is omgeven door sagen en legenden. Wie de mythes ontdekken wil kan kiezen uit 12 wandelpaden die in Dienten starten, waar de geocaches de geschiedenis in vorm van manuscripten vertellen. Vanuit het buurdorp Mühlbach am Hochkönig zijn er ca. 50 onder de grond verstopte schatten te ontdekken. Velen bevinden zich langs gemakkelijke routes die ook voor gezinnen met kinderen geschikt zijn. Op de Mitterberger Erzweg worden de vindplekken met tips aangeduid zoals „daar zit er eentje tussen de bosbessen“: met de GPS is de exacte positie gemakkelijk gevonden dus dan is het alleen nog zaak de bosbessen te vinden waar de schat ligt. GPS-apparaten zijn bij de VVV van Mühlbach gratis te huur tegen een borgsom van € 50,-.
Meer informatie: www.hochkoenig.at


Wat denk jij ervan?