Grenoble is de platste stad van Frankrijk


De bergen van de Vercors, Chartreuse en Belledonne omringen de dynamische studentenstad Grenoble. De binnenstad is een waar historisch bolwerk van meer dan tweeduizend jaar oud waar men in eigen tempo geniet van de Place Saint-André en andere charmante pleinen, van de levendige drukte in de smalle straten, en van een kop koffie op het terras van het op een na oudste café van Frankrijk, La Table Ronde.
Grenoble, de hoofdstad van de Alpen en Dauphiné (zelfstandige Franse provincie tot aan de Franse revolutie), ligt midden tussen de bergen maar is desondanks de platste stad van Frankrijk. Hier heb je uitzicht op drie bergmassieven waartegen de gebouwen van de stad afsteken. In de stad zijn resten te vinden uit het begin van onze jaartelling. Er zijn maar liefst veertien musea. De al genoemde rijke geschiedenis van duizenden jaren oud vind je terug in de grote variatie aan monumenten en culturele activiteiten.

Stedelijk
Het stedelijk museum van Grenoble staat bekend als één van de meest prestigieuze kunstmusea van Europa dank zij de uitmuntende kwaliteit van de collecties. Hedendaagse kunst vind je onder meer in het Centre d'Art de la Bastille (CAB) en Le Magasin – Centre National d'Art Contemporain (CNAC).

Veertien musea
Maar daarmee ben je er niet in Grenoble. Het bergtroepenmuseum exposeert een unieke collectie over het materiële en immateriële leven van bergsoldaten sinds de oprichting van deze eenheid tot vandaag en enkele andere van de veertien musea zijn gewijd aan wetenschappen, volkenkunde, industrie, geschiedenis en plaatselijke tradities.

Gastronomie
Grenoble en de regio erfden uit eeuwenoude culinaire tradities een keur aan recepten en bereidingswijzen. Aardappelgratin, ‘crozets’, ‘bugnes’, ‘murson’, ravioli en caillette zijn enkele van deze eeuwenoude gerechten die nog steeds populair zijn in de regio.Verder neemt de noix de Grenoble AOC een ereplaats in op de lijst van lokale producten gevolgd door de Bleu de Vercors-Sassenage AOC en de even beroemde likeur des pères Chartreux. Grenoble is rijk aan jonge koks die gerechten innovatief en vakkundig voorbereiden.

Kabelbaan
Wie een frisse neus wil halen zit goed op de eerste Europese kabelbaan uit 1934 die vanuit het centrum van de stad naar het voormalige fort de Bastille op een hoogte van 263 meter klimt. Daar is het uitzicht adembenemend. In de winter kun je op een half uur rijden van de stad overigens ook skiën.

Bereikbaarheid
Per trein: rechtstreekse TGV-verbindingen vanuit Parijs (3 uur, zeven per dag). Snelweg: 1.15 uur rijden van Lyon, 1.30 uur van Saint-Etienne. Per vliegtuig: luchthaven Grenoble-Isère op 1 uur rijden van de stad.

www.grenoble-isere.infoWat denk jij ervan?