Haute Savoie valt bij iedereen in de smaak


De Haute Savoie vind je in de noordelijke Alpen, met de Mont Blanc als opvallend dominante hoog boven de rest van de bergen uitstijgende piek (4800 mtr). De Maurienne is een 120 km lange vallei in dit gebied, dat in de winter populair is bij de skiërs maar ook in de zomer zeer aantrekkelijk is vanwege de vele meren, wandel- én fietsmogelijkheden en de robuuste 'landelijke' keuken.
De vier meren in deze streek in Frankrijk zijn die van Annecy, Léman, de Bourget en het meer van Aiguebelette. Hier leven de watersporters zich uit. Aix-les-Bains aan het Lac du Bourget en Thonon-les-Bains aan het Lac Léman hebben de titel France Station Nautique. Opmerkelijk, want het zijn de enige twee plaatsen in Frankrijk die deze titel dragen terwijl ze níet aan zee leggen. Je kunt er wél zo ongeveer elke denkbare watersport beoefenen.
Fietsen
Savoie Mont Blanc trekt veel fietsers maar dan wel die categorie die een uitdaging niet uit de weg gaat. De regio speelde daar alweer een tijdje geleden op in, door een route uit te stippelen waarvan de naam veelzeggend is: '100 cols en Savoie'. Hierin zijn alle beklimmingen opgenomen die in de afgelopen jaar ook in de Tour de France zaten, zoals de Col de la Madeleine en Col de l'Iseran.

Tweeduizend kilometer
Aangezien het voor weinigen is weggelegd de 2000 km die deze route telt achter elkaar weg te fietsen, is ze opgeknipt in delen. Doe een stukje in een week. Dat zal al meer dan genoeg voldoening geven. En vergeet ondertussen zeker niet te genieten van de prachtige natuur.
De Maurienne is een langgerekte (120 km) vallei gelegen in de Franse Alpen, bestaande uit meerdere plaatsen. De vallei loopt van de oorsprong van de rivier Arc, aan de zuidkant van de Col d'Iséran, tot aan Albertville waar de Arc in de Isère stroomt. In deze vallei ligt meer dan 1600 km aan fietsroutes, onderverdeeld in bijna vijftig tochten.

Wijnroute
In de Savoie Mont Blanc vind je trouwens ook andere soorten routes: wijnroutes. Ze liggen vlak bij aantrekkelijke plaatsen als Annecy, Chambery en Chamonix en op de hellingen van enkele van de mooiste natuurparken. En een koele witte Savoiewijn is heerlijk bij de vis uit lokale bergstroompjes of kweekvijvers. Elektrische fiets
Tips: huur in Chambéry of Aix-les-Bains ook eens een goede eleckrische fiets, dat rijdt een stuk gemakkelijker op de soms behoorlijk glooiende weggetjes langs de wijngaarden. Of bezoek één van de restaurants van de 'Savoie Mont Blanc Terre d'Etoiles': een vereniging van de 27 sterrenkoks in dit gebied. Uiteraard drink je hier ook de beste wijnen uit de streek.

Streekgerechten
Je kunt ook met heel smakelijke resultaten op zoek gaan naar de typische streekgerechten in wat eenvoudiger restaurants: raclette of kaasfondue bijvoorbeeld of de tartiflette, een ovenschotel op basis van aardappels, ui, spek, room en kaas. Heerlijk, die lokale Savoie culinair.

- www.cyclo-maurienne.com
- www.savoiemontblanc.com


Wat denk jij ervan?