In de Bourgogne fiets je langs 800 kilometer groene wegen


Bourgogne is bepaald niet de minste wijnstreek van Frankrijk. Uit deze -ook qua natuur- prachtige streek komen enkele van de mooiste wijnen. Een goede manier om de Bourgogne en haar wijngaarden te leren kennen is per fiets: er ligt zo'n 800 km aan 'groene wegen' (Voies Vertes) en autovrije fietspaden.
Het hart van de Bourgogne streek is Beaune. Maar de streek begint al een stukje ten noorden van Auxerre en loopt naar het zuiden door tot en met Mâcon. Behalve Beaune ligt ook het bekende en sfeervolle Dijon in deze regio.

Kunst van het leven
De Bourgogne is de streek 'waar het leven rustig voortkabbelt.' Neem dan ook de tijd, pas je aan en onthaast, schik je in de 'kunst van het leven' die hier is uitgevonden. Behalve per fiets en met de auto kan dat trouwens -voor de liefhebbers- ook te paard of -zeer aan te bevelen- per gehuurde boot. Zorg dat je aan het einde van de middag bent aangemeerd en neem dan een goed glas Bourgogne ter hand. Als je al geen levensgenieter bent word je het dan zeker.

Routes des Vins
In de Bourgogne leeft, drinkt en ademt men wijn. Je mist er niets van als je de 'Routes des Vins' volgt: de route van de wijnen. Hoewel dat weer gemakkelijker gezegd is dan gedaan, want er zijn er maar liefst zes die met elkaar verbonden zijn.

Zes wijnroutes
De liefhebber herkent zeker de wereldberoemde namen van de wijnen die je kunt ontdekken langs de zes wijnroutes:
- route langs de wijngaarden van de Yonne (o.a. Chablis)
- route van de Grands Crus (o.a. Romanée Conti, Nuits-Saint-Georges)
- route van de Grands Vins (o.a. Rully, Mercurey)
- route van de wijnen Mâconnais-Beaujolais (o.a. Pouilly-Fuissé, Saint Véran, etc.)
- route van de Côteaux de Pouilly-Sancerre (o.a. Pouilly-Fumé)
- route van de Crémant (geheel gewijd aan de beroemde sprankelende wijn)

Schilderachtige dorpen
Of je nu de wijnroutes of 'gewone' fietsroutes volgt, je geniet altijd van de natuur en komt in schilderachtige dorpjes. Wie een dagje geen wijn wil proeven en vooral van de natuur wil genieten, fietst langs het Kanaal van Bourgogne of langs het Kanaal van Nivernais, een route die deels ook de rivier de Yonne volgt.

Galliërs en Romeinen

In 2011 en 2012 krijgen in de Bourgogne enkele bijzondere archeolgische vindplaatsen en hun musea bijzondere aandacht. In het voorjaar van 2011 opent het interactieve museum MuséoParc d'Alésia de deuren. Hier ontdek je de wereld van de Romeinse keizer Julius Caesar en de Galliciër Vercingetorix, die samen 2000 jaar geleden de strijd aanbonden. Romeinse legioensoldaten marcheren er en je kunt er van de Gallische keuken genieten.

Bibracte

Genieten van die lekkernijen kun je ook in Bibracte, de Gallische stad waar sinds jaar en dag archeologische opgravingen worden gedaan op een groot terrein, gelegen op een berg in de Morvan. Daar zijn in het vakantieseizoen ook rondleidingen in het Nederlands.

- www.bourgogne-tourisme.com
- www.vins-bourgogne.fr
- www.alesia.com
- www.bibracte.fr

Wat denk jij ervan?