Jordaanse woestijn Wadi Rum op Werelderfgoedlijst


De Jordaanse woestijn Wadi Rum is opgenomen op de Unesco Wereld Erfgoed lijst. Het bijzondere woestijnlandschap, ook wel bekend als de vallei van de maan, valt onder de noemer van zowel Cultureel als Natuurlijk Erfgoed. Wadi Rum is de 4e Wereld Erfgoed plek in Jordanië.

Werelderfgoed
De Wadi Rumwoestijn in Jordanië is opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. De woestijn valt als enige van de 25 toegevoegde plaatsen onder de noemer Cultureel en Natuurlijk Erfgoed. Senator Akel Biltaji zegt: “Dit betekent dat Wadi Rum belangrijk is voor de mensheid en dat Jordanië de verantwoordelijkheid voor nog een Werelderfgoed heeft gekregen.”
Op weg naar de vermelding moest Jordanië de universele waarde van Wadi Rum aantonen. De woestijn voldoet aan maar liefst 3 van de 10 criteria voor Unesco werelderfgoedlocaties. Dat het gebied voldoet aan de voorwaarde een superlatief natuurlijk fenomeen met uitzonderlijke schoonheid te zijn, is meteen duidelijk. Archeologische opgravingen, beeldhouwwerk en rotsschilderingen geven 12.000 jaar bewoning door mensen weer. Hierdoor is Wadi Rum ook een belangrijke getuigenis van culturele tradities en menselijke omgang met hun leefgebied.

Wadi Rum, vallei van de maan
Wadi Rum werd bekend in het Westen door de film Lawrence of Arabia. Het indrukwekkende woestijnlandschap met zijn bijzondere rotspartijen strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 74.000 ha en ligt midden in de Hismawoestijn. Volgens James Irwin, één van de 15 astronauten op de Apollo tijdens de 4e Amerikaanse maanlanding, zei terwijl hij door Wadi Rum trok tegen de wijlen Koning Hussein: “Deze plek op aarde lijkt het meest op wat ik zag toen ik op de maan wandelde.” Volgens Biltaji is deze opmerking de rede dat Wadi Rum ook wel bekend staat als de vallei van de maan.
Na Petra, Quseir Amra en Umm Ar-Rasas is Wadi Rum de 4e Jordaanse toevoeging aan de Unesco werelderfgoed lijst.

Wat denk jij ervan?