Montpellier is bruisende sterrenstad


De Franse stad Montpellier ligt op elf kilometer afstand van de Middellandse Zee. Beroemde internationale architecten hebben bijgedragen aan het stadsbeeld van deze duizendjarige stad die wordt gekenmerkt door herenhuizen, middeleeuwse stegen en de oudste medische universiteit ter wereld. Bijna een derde van de inwoners is student en dat merk je aan de gezelligheid, terrassen, uitgaansmogelijkheden en hoeveelheid restaurants in alle soorten en maten.
In 2009 kreeg de stad Montpellier een derde ster van de Groene Michelingids, een internationale erkenning voor een relatief beperkt aantal steden 'die beslist de moeite waard zijn.’ De stad heeft een historisch stadscentrum met vele smalle straatjes met winkeltjes en veel bezienswaardigheden. Neem eens een rondleiding met een gids en ontdek plekken waar je anders niet zo snel komt, zoals de hofjes achter privéwoningen en de top van de Arc de Triomphe. Ook leuk: de wijk Saint Roch met allerlei oude ambachten.

Fontein
Het plein in het centrum van Montpellier heet Place de la Comédie. In het midden ligt de Place de l'Oeuf, een ovaal pleintje op het eigenlijke plein met de fontein Trois Grâces, oftewel drie gratiën, precies weer in het midden daarvan. Aan de Place de la Comédie ligt ook de Opéra Comédie.

Thuisland voor kunstenaars
Montpellier beschikt over een moderne infrastructuur maar is daarnaast een 'thuisland' voor kunstenaars die zich geïnspireerd voelen door de sfeer van de stad. Hun aanwezigheid weerspiegelt zich in de vele ateliers die je her en der in de stad tegenkomt. Op de Place de la Comédie treden voortdurend muzikanten en andere straatartiesten op. De combinatie van artiesten, kunstenaars en meer dan 50.000 studenten geven de stad een artistiek en zeer levendig karakter.

Culturele Sites

De Agora, de internationale dansstad, opende zijn deuren in oktober 2010, dicht bij de Panacée. Het is een unieke plek in Frankrijk en Europa die gewijd is aan de creatie en verspreiding van dans. De Agora wil zich onderscheiden als een plaats van uitwisseling en ontmoeting tussen het publiek en kunstenaars.
De Panacée is een heel ongewone plek waar studenten en kunstenaars op dagelijkse basis met elkaar omgaan en het zal in 2011 als een openbare tuin en een tentoonstellingsruimte voor sculpturen gebruikt worden.

Museum
Het museum Fabre heeft een van de fraaiste kunstcollecties van Europa. Hier vind je schilderijen van Courbet, Delacroix en een grote afdeling die aan hedendaagse kunst is gewijd.

Winkelen
Shoppen doe je in de middeleeuwse steegjes of in het gloednieuwe hightech winkelcentrum Odyseum 2 aan de rand van de binnenstad. Dit centrum is ultramodern en je vindt er van alles: onder meer een boekwinkel waar je op zich al wel een middag of ochtend kunt doorbrengen.

Mediterraan
In de stad geniet je van de mediterrane dolce-vita: geurige markten, fietsen naar de zee; Montpellier by night met de kobaltblauwe verlichting van Yann Kersalé.

Bereikbaarheid
Per trein: vanuit Parijs met de TGV (3.15 uur) en slechts 10 minuten van het vliegveld. Per vliegtuig: rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar luchthaven Montpellier-Méditerranée.


www.ot-montpellier.frWat denk jij ervan?