Mulhouse heeft alle charmes van de Elzas


De stad Mulhouse biedt alle charmes van de Elzas en herbergt de grootste en meest prestigieuze technische musea van Europa: het automuseum met de Schlumpfcollectie, het treinenmuseum, het textieldrukmuseum, het behangmuseum en het openluchtmuseum Ecomusée. Het is heelijk slenteren in de autovrije binnenstad, langs de bonte gevels en rond de Place de la Réunion, het stadhuis in Rijnlandse renaissancestijl en de gereformeerde kerk Saint-Etienne.
De historische binnenstad met het stadhuis en de bonte Place de la Réunion geven de stad een geheel eigen karakter. Daar is ook het historisch museum, met al zijn herinneringen aan het verre en nabije verleden. Maar ook de bijzondere parken en tuinen, waaronder het zoologische en botanische park, dragen bij aan het charmante karakter van het oude centrum.

Wijnroute
Mulhouse ligt in de Elzas, zoals wij de streek noemen, en Alsace volgens de Fransen. Het is de kleinste regio van Frankrijk en grensoverschrijdend met Duitsland. Vlakbij de stad begint de 170 km lange Wijnroute van de Elzas, die je laat genieten van prachtige wijngaarden in groene landschappen, maar ook versterkte vestingstadjes en burchten. Een route die uiteraard ook de mogelijkheid biedt om diverse wijnen te proeven.

Mulhouse en natuur
In de Parc Zoologique et Botanique van Mulhouse bevinden zich ongeveer 1200 dieren en 190 soorten, waarvan de meeste op de rand van uitsterven zijn als gevolg van de jacht of de verdwijning van hun natuurlijke omgeving. De dierentuin is niet alleen een geweldige plek voor een dagje uit, maar is ook gericht op de bescherming en instandhouding van zeldzame dier-en plantensoorten. De dierentuin fokt dieren, kweekt planten en verricht wetenschappelijk onderzoek.

Botanische tuinen
Naast de gevarieerde fauna, is er ook een uitzonderlijke collectie van flora in de botanische tuinen. Bewonder de verschillende lokale en exotische planten die met de seizoenen veranderen: irissen, dahlia's, varens, pioenrozen, hemerocallis, hydrangea en nog veel planten zijn te bewonderen in de tuinen.

Milieu
Alles in attractiepark Le Bioscope gaat over het milieu. Bezoekers kunnen door middel van interactieve spelletjes, adembenemende shows en leuke animaties de fragiele balans van de aarde ontdekken en kennis maken met grote ecosystemen.

Evenementen
Elk jaar wordt het Carnaval International de Mulhouse, een van de grootste carnavalsfeesten van Oost-Frankrijk, georganiseerd. Al sinds het einde van de negentiende eeuw is dit een belangrijke traditie in Mulhouse. In juli wordt Mulhouse tijdens het Festival van de Auto de Europese hoofdstad van de Automobielindustrie. Een rally, een 'Nacht van de Auto", optredens en de traditionele Grote Parade verlevendigen dan de stad.

Kerst
Tijdens de authentieke kerstmarkt van Mulhouse vermengen zich aroma's van specerijen, glühwein, en kaneel. Elk jaar wordt tijdens de kerstperiode een nieuwe stof gepresenteerd, geïnspireerd op oude patronen van het Printed Fabric Museum, gemaakt en gedrukt door lokale bedrijven.

Bereikbaarheid
Per trein: vanuit Straatsburg met TGV (45 minuten) of TER (54 minuten), van luchthaven Basel-Mulhouse-Freiburg (30 minuten). Snelweg: 1 uur rijden van Straatsburg, 2.20 uur van Nancy en 2.50 uur van Metz. Per vliegtuig: vluchten naar EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg.

www.tourisme-mulhouse.com

Wat denk jij ervan?