Nancy is wereldberoemd door superplein


Nancy is wereldberoemd vanwege het majestueuze Place Stanislas, een van de mooiste achttiende-eeuwse pleinen in Europa. Een wereldstad, waar kunst en cultuur echt leven, met zes musea, waaronder het buitengewone Museum van de School van Nancy, kortom een stad die je minstens eens in je leven bezocht moet hebben.
Het oude Nancy gaat terug tot in de de Middeleeuwen maar het biedt ook veel fraaie, statige herenhuizen uit latere periodes. In de 18e eeuw legde Stanislas Leszczinski in de stad een van de meest opmerkelijk pleinen van Europa aan. Het wereldberoemde Place Stanislas met zijn fraaie vergulde hekken prijkt nu al weer vele jaren op de Unesco lijst van Werelderfgoederen.

Alleen voetgangers
Het werd in 2005, vanwege zijn 250ste verjaardag, volledig gerenoveerd, verfraaid en aan de voetgangers teruggegeven. Gemotoriseerd verkeer mag er dus al lang niet meer komen. Maar als je er rondloopt heb je zeker niet het rijk alleen. Place Stanislas trekt echt het hele jaar door toeristen uit de hele wereld.

Art Nouveau
Rond 1900 ontstond de School van Nancy, met haar beroemde Art Nouveau stroming, in Duitstalig Europa ook wel Jugendstil genoemd, die bijzondere kunstenaars heeft voortgebracht. Emile Gallé bijvoorbeeld, destijds dé centrale figuur in Nancy van de vernieuwende beweging, en Daum en Majorelle. De School van Nancy wordt intussen erkend als een unieke erfenis, die Nancy bovenaan de lijst van art-nouveausteden plaatste. Verspreid over de stad vind je nog zes andere musea.

Parken en tuinen
In de middeleeuws aandoende binnenstad van Nancy, de Ville Vieille, vind je naast het paleis van de hertogen van Lotharingen ook talrijke smalle stegen en gezellige terrasjes. Verder zijn er veel openbare parken en tuinen en - opmerkelijk- in het stadscentrum zelfs een jachthaven. Op de markten vind je verder een concentratie van de plaatselijke specialiteiten (bergamot, macarons, tartins, de lokale charcuterie en de wijnen van de Bourgogne).Sint Nicolaas

Nancy biedt een kleurige ontdekkingsreis tijdens het Nancy Jazz Festival in oktober of in de eerste week van december tijdens de beroemde Sint-Nicolaasoptochten. In de eerst week van december wordt Sint Nicolaas er jaarlijks door duizenden mensen toegejuicht.

Bereikbaarheid
Per trein: TGV vanuit Paris (1.30 uur), Metz (45 minuten). Snelweg: 45 minuten rijden vanaf Metz, half uur met de shuttlebus vanaf TGV-station Nancy-Metz en luchthaven Metz-Nancy-Lorraine naar station Nancy, Amsterdam - Nancy 525 kilometer. Per vliegtuig: luchthaven Metz–Nancy-Lorraine.

- www.ot-nancy.fr


Wat denk jij ervan?