Paznauntal introduceert culinaire tochten en smokkelroutes


Voor het derde achtereenvolgende jaar is de culinaire Jacobsweg in het Paznauntal officieel geopend. Onder leiding van Eckart Witzigmann, de eerste Duitstalige chefkok die met 3 Michelinsterren is onderscheiden, creëerden vier bekroonde internationale chef-koks een menu met regionale gerechten en streekproducten voor één van de Alpenhutten in het Paznauntal. Naast de culinaire hoogstandjes, waarvan sportieve wandelaars de hele zomer kunnen genieten, kunnen er prachtige wandeltochten worden gemaakt. De deels onverharde wegen leiden over de oude smokkelroutes door de Alpen van Oostenrijk en Zwitserland.

Jacobsweg
Niven Kunz, de met 1 Michelinster bekroonde chefkok en drie internationale collega’s creëerden speciaal voor de ‘Culinaire Jacobsweg’ een recept met producten afkomstig uit de streek. Deze gerechten worden de hele zomer geserveerd in een viertal geselecteerde Alpenhutten; Acherhütte, Niederelbehütte, Jämtalhütte en de Heidelberger Hütte. De Jacobsweg trekt over zowel smalle als bredere onverharde wegen en biedt uitdaging voor iedere wandelaar. Door de afwisseling van nauwe steile paden en vlakke bergweides is de tocht voor vrijwel iedere hiker toegankelijk. Dankzij activiteiten als de ‘Culinaire Jacobsweg’ kan het Paznauntal hier ‘een ontdekking voor lekkerbekken’ aan toevoegen.

Smokkelroutes
Ischgl, één van de dorpen van het Paznauntal, ligt hemelsbreed circa 10 km van de Zwitserse grens vandaan. Er zijn geen doorgaande wegen naar de Zwitserse plaats Samnaun, maar uitsluitend smalle bergpaden die hoog door de bergen leiden (2.800m). Vroeger werden deze routes gebruikt om handelswaar belastingvrij Oostenrijk in te smokkelen en de douane te omzeilen. Deze zomer kunnen vakantiegangers op pad met een berggids en de smokkelroutes bewandelen. De tocht duurt ongeveer vier uur, inclusief historische toelichting en anderhalf uur taxfree shoppen. Drank, tabakswaar, parfum, horloges zijn hier nog steeds zonder accijns te koop. Deelname kost € 7,- per persoon, exclusief retourticket met de Silvretta Bahn en Flimjochbahn naar de Viderjoch (á € 16,70). Vakantiegangers met een Silvretta Card kunnen gratis deelnemen. Eenmaal met de lift boven op Viderjoch, begint de wandeling.


Wat denk jij ervan?