Per olifant door Nantes


Hoewel Nantes in 1943 door bombardementen zware schade opliep, zijn in de stad nog tal van historische bezienswaardigheden bewaard gebleven. Maar verder is de stad toch vooral modern: met hedendaagse kunst in het stadsbeeld, een kunstroute van 60 km langs de Loire, een oud kasteel waar de geschiedenis van Nantes op moderne wijze wordt belicht. En natuurlijk de enorme olifant van staal en hout waarmee, à la Jules Vernes, rondleidingen gegeven worden.

Olifanten... van hout en staal

Jules Vernes werd in Nantes geboren en dat wil men hier weten. Dus kunnen bezoekers rondleidingen van 45 minuten maken over het eiland van Nantes op de rug van een olifant… Maar dan eentje van veertig ton hout en staal en twaalf meter hoog! Het gaat hier om 'machines de l'Île' en deze machines zijn een attractie op zich. Behalve de olifant zijn er ook het Stormschip, de Piratenvis, de Zeeslang en de 28 meter hoge Reigerboomtak.

Toneel
De enorme machines maken ook onderdeel uit van Royal de Luxe, een soms rondreizend toneelspektakel dat alleen havensteden bezoekt. De toneelattributen kunnen namelijk alleen maar per schip vervoerd worden.

Machinisten
De enorme olifant wordt aangedreven door 450 pk met een stuk of vijftien 'machinisten' die de slurf en de ledematen bedienen. De 'machines de l'Île' staan normaal gesproken op het eiland van Nantes - de beste plek dus om er zeker van te zijn dat je ze tegenkomt.

Gerestaureerd

De Kathedraal van Nantes (officieel: Cathédrale Saint-Pierre) geldt als een gotisch bouwwerk. Na de oorlog werd de bijna geheel verwoeste kerk gerestaureerd. In de kathedraal staat de graftombe van Frans II, hertog van Bretagne, en zijn echtgenote. Dit beroemde renaissancekunstwerk van de beeldhouwer Michel Colombe (1430-1513) stamt uit het begin van de 16e eeuw.

Kasteel

Een ander belangrijk bouwwerk is het hertogelijk kasteel Château des ducs de Bretagne, dat dateert uit de 10e eeuw en in 1466 door Frans II werd herbouwd. In het kasteel is onder meer het Musée des Arts Décoratifs gevestigd; Het kasteel van de hertogen van Bretagne in het centrum heeft een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Jong en oud, fanatieke geschiedenisliefhebbers of nieuwsgierige bezoekers, ze kunnen hier allemaal terecht om kennis te nemen van de geschiedenis en de geheimen van Nantes die op moderne wijze worden gepresenteerd.

Winkeltjes en restaurants
De wijk Bouffay vormt het historische hart van de stad en wordt ook wel gezien als de ‘Latijnse wijk’ van Nantes. De smalle straatjes en straatnamen brengen ons terug naar de middeleeuwen. De wethouders (rue des Echevins) en stallen (des Petites Ecuries) zijn vandaag de dag vervangen door veel winkeltjes en restaurants met verschillende specialiteiten.

Zeevruchten
Door haar nabijheid tot de oceaan en rivieren, worden er in Nantes veel vis en zeevruchten gegeten. Maar ingrediënten die écht aan de basis van de locale keuken liggen, zijn suiker, specerijen, koffie en tropisch fruit. Deze worden tot typische producten uit Nantes verwerkt, waaronder het snoepgoed berlingots en rigolettes, en koekjes van LU en BN. Daarnaast kun je haast niet om de Muscadet wijn heen, die bekend en geliefd is over de hele wereld en wordt geëxporteerd naar meer dan 85 landen.

Boottocht
Tijdens een tocht over de rivier de Erdre zie je talloze landhuizen en herenhuizen die uit het tweede gedeelte van de achttiende eeuw dateren. Er staan zo'n dertig kastelen die zijn gebouwd door rijke scheepsbouwers. Je kunt de Erdre opgaan met een georganiseerde boottocht, of zelf een boot huren.

Bereikbaar:
Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (2 uur) en Lille (4.15 uur), Angers (40 minuten), Rennes (1 uur). Per vliegtuig: luchthaven Nantes-Atlantique.


- www.franceguide.com/Nantes
- www.nantes-tourisme.comWat denk jij ervan?