Rennes al 2000 jaar modern en levendig


Rennes is de hoofdstad van Bretagne. De stad heeft een geschiedenis van tweeduizend jaar en goed bewaarde en gerestaureerde monumenten in de achttiende-eeuwse binnenstad, met twee grote pleinen en middeleeuwse stegen met kleurrijke vakwerkhuizen. Maar tegelijkertijd is het een levendige en (dus) gezellige festivalstad. Er wonen 58.000 studenten.

Gastvrij
Rennes is een gastvrije stad waar men geniet van het leven en veel uitgaat. Voorbeelden van festivals zijn Les Transmusicales (hedendaagse muziek), Tombées de la Nuit (straat optredens), Travelling (filmfestival), Mythos (verhalenfestival) en Mettre en Scène (dans en theaterfestival.) Samen met de programma’s van de Opera en het Nationaal Theater zijn de festivals onderdeel van het rijk culturele aanbod van Rennes.

Champs Libres
In Rennes zetelde tot de Franse Revolutie het Bretonse gerechtshof in een buitengewoon prachtig gebouw, het Palais du Parlement met de beroemde zaal La Grand'chambre met een polychroom caissonplafond uniek in Frankrijk. Architectuur en kunstliefhebbers komen toch wel aan hun trekken: Het moderne culturele centrum Les Champs Libres, ontworpen door De Portzampac, huisvest een opeenvolging van tijdelijke exposities van allerlei aard en hier vind je ook het Museum van Bretagne, een planetarium en een wetenschappelijke ruimte.

Keltische dimensie
De monumentale beeldengroep van Aurélie Nemours L'Alignement du 21ème Siècle, is een knipoog naar Carnac: 72 identieke granietblokken van 4,5 meter hoog geven een hedendaagse en Keltische dimensie aan de stad.

Middeleeuwse stad met vakwerkhuizen
Rennes heeft zijn middeleeuws karakter niet verloren. In het oude stadscentrum van Rennes zijn de meeste vakwerkhuizen bewaard gebleven van Bretange. De bouw van de vele vakwerkhuizen kan verklaard worden door de aanwezigheid van veel bossen rondom de stad. Men begon met het bouwen van vakwerkhuizen in de vijftiende eeuw. In Rennes zijn ze hier zelfs tot de zeventiende eeuw mee doorgegaan. In 1720 zijn er tijdens een brand veel huizen verwoest, maar deze zijn later weer opnieuw gebouwd.

Markt
Iedere zaterdagochtend wordt in het centrum van Rennes de geweldige Marché des Lices gehouden. Het is een enorme gastronomische- en bloemenmarkt met zo'n 300 producenten uit heel Bretagne. De kleurrijke Lices markt is een ware ontmoetingsplaats voor de bewoners van Rennes en is dan ook een echte bezienswaardigheid van het locale Rennese leven. Het proeven van de Galette Saucisse, de culinaire traditie uit Bretagne die is gemaakt van een soort pannenkoek met worst, is trouwens een echte must op de Marché des Lices. Proef verder ook eens locale producten als de “Coucou” kip, de Petit gris meloen en de heerlijke zoute boter.Tuinen en Parken
In of bij de stad liggen ook enkele fraaie en uitgestrekte parken, zoals de Le Parc du Thabor, Le Parc Oberthür en Le Parc des Tanneurs. Le Parc du Thabor bestrijkt tien hectare en ligt pal in het hart van de stad. Met onder meer een Franse tuin, een tuin met exotische kruiden, fonteinen en beelden wordt deze stadtuin tot één van de meest bijzondere van Frankrijk gerekend.

Restaurants

Liefhebbers van goed eten en een lekker glas wijn kunnen terecht bij vier restaurants met een Michelin ster. Wie iets informeler wil kan terecht bij vele tientallen andere restaurants in allerlei soorten en smaken.

Bereikbaar
Per trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs (2 uur) en Lille (4 uur), treinen naar de Mont-Saint-Michel (50 minuten) en Saint-Malo (40 minuten). Snelweg: 1 uur rijden van Nantes en 2 uur van Angers, Amsterdam – Rennes 870 kilometer. Per vliegtuig: luchthaven Rennes-Saint-Jacques op 10 minuten rijden van de binnenstad.

www.tourisme-rennes.comWat denk jij ervan?