Amiens is stad met twee gezichten


Als Amiens zichzelf in een spiegel zou bekijken, zouden er twee gezichten te zien zijn. Een traditionele stad, rustig, gehecht aan zijn fantastische historische en culturele monumenten en zijn tradities. Maar ook: een uitgesproken karakter, innoverend, niet te bang voor een risico, gewaagde architectonische en culturele keuzes. Amiens is de hoofdstad van Picardië en ligt ruim 100 km ten noorden van Parijs.

Het vermogen om aan de toekomst te bouwen door uit het verleden te putten, geeft aan de stad Amiens een zekere originaliteit. Liefhebbers van monumenten en historie, aanhangers van culturele evenementen, sport- of natuurfanaten, of eenvoudige stedenfans - Amiens weet iedereen te verrassen met haar contrasten en bonte kleuren.

Een leuke stadswandeling door Amiens

Download de stadswandeling met kaart van Amiens, en trek eropuit door deze gezellige, en vaak onterecht vergeten stad. Ondertussen zal je langsheen enkele schitterende monumenten passeren waarvan je het bestaan niet van had verwacht;

Bezienswaardigheden

Notre-Dame d'Amiens behoort tot de werelderfgoedlijst van het Unesco. De kathedraal werd tussen 1220 en 1288 gebouwd en toont een ware technische prestatie door haar karakter maar ook door haar dimensie. 

De kathedraal van Amiens, een van de grootste gotische gebouwen | (c) Raimond Spekking CC-BY-SA 4.0

Het is een van de grootste gotische gebouwen ooit: 145m lang en 42m hoog. Sinds het herstel van de westelijke gevel is Notre Dame de belangrijkste referentie in de ontdekking van beeldhouwkunst van gotische portalen. Deze grootste gotische kathedraal van Europa maakt tegelijkertijd deel uit van nog twee werelderfgoederen: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en de Belforten van Frankrijk.

Drijvende tuinen

Ook zeer de moeite waard is een boottocht met punters langs de drijvende tuinen, de zogenaamde Hortillonages door een wir-war van watertjes in de binnenstad.

De drijvende tuinen van Amiens | (c) Toeristische dienst Amiens

Kloppend hart

De pittoreske wijk Saint-Leu, aan de voet van de kathedraal, werd grotendeels in de jaren 90 hersteld. Historisch gezien was Saint-Leu de arme wijk van de stad waar leerlooiers, slagers en ververs bij elkaar kwamen. Deze wijk is nu het kloppend hart van Amiens geworden waar bars en restaurants zich hebben gevestigd. 

Het huis van Jules Vernes in Amies | (c) Fred Romero CC-BY-SA 2.0

Het bekendste museum is het Museum van Picardië, van Puvis de Chavannes tot Sol Lewitt dat net een verbouwing achter de rug heeft. Breng ook een bezoek aan het huis van Jules Vernes, met het markante torentje. 

Eten en drinken

Plaatselijke specialiteiten zijn de macaron (lokaal cakeje), chocoladeflikken, de ficelle (Picardisch flensrolletje) en de gâteau battu (luxebrood.)

De macaron, een heerlijk streekproduct uit Amiens | (c) CC0

Evenementen

Amiens onderscheidt zich ook door haar feestelijke sfeer. Grote evenementen als het 'Festival des Arts de la Rue'en 'Musiques de Jazz et d'ailleurs' brengen muzikanten, theatergezelschappen bij elkaar om het publiek te vermaken. Belangrijke evenementen in de stad zijn verder de Réderies (rommelmarkten, april en oktober), Fête dans la Ville (straatkunst, juni) en de kerstmarkt in december. 

Verlicht

Van juni tot september wordt 's avonds de kathedraal verlicht. In de Middeleeuwen werden de portalen van de kathedraal in felle en levende kleuren geschilderd. Met het verstrijken van de tijd hebben de façaden de mooie kleuren verloren.

Valentijssdag

Amiens viert ook Valentijnsdag. Ter gelegenheid van dit feest biedt Amiens een weekendarrangement aan met onder andere 1 overnachting in 2-sterren hotel, ontbijt, halve fles champagne, 1 massage voor 2 personen bij Wassana Thai (40 min) en toeristen belasting. Meer informatie is te vinden op de website van de VVV van Amiens. 

Bereikbaarheid

Per trein: 1 uur van Parijs, 2.30 uur van Brussel, 6 uur van Amsterdam, 3.30 uur van Londen en anderhalf uur van luchthaven Paris-Charles de Gaulle. 

Wat denk jij ervan?