Le Havre zit vol Unesco-erfgoed


De stad Le Havre wordt door zijn ligging op een punt in de zee de Poort naar de Oceaan genoemd. De moderne, naoorlogse degelijk doordachte architectuur van de binnenstad staat sinds 2005 in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco. In Le Havre wordt het impressionisme geacht te zijn ontstaan, met penseelstreken van Monet.
De twee kilometer lange reep strand was een bron van inspiratie voor schilders uit de belangrijkste stromingen van de moderne kunst. Het museum Malraux heeft na Orsay in Parijs de belangrijkste collectie impressionistische schilderijen van Frankrijk.

Ontstaan impressionisme
Het museum kijkt uit op de ingang van de haven, een strategische positie: op enkele meters van deze plek ontstond het impressionisme als kunststroming met het werk 'Impressie: rijzende zon' van Monet. De opkomende zon in de ochtendmist, een ontluikende dag in 1872, de bedrijvigheid van de haven.

Slag om Normandië
Aangezien de stad bij de Slag om Normandië grotendeels werd vernield, was er na de oorlog de mogelijkheid om een geheel nieuwe binnenstad te creëren. De laatste toevoegingen aan de binnenstad van de hand van Oscar Niemeyer, en onlangs ook van Jean Nouvel, zijn een voortzetting op het oorspronkelijk idee om een 'woonvriendelijke' stad te creëren. Enkele bezienswaardigheden in de stad: de kerk Saint-Joseph, de echo van een stukje New Yorkse skyline in Frankrijk, meesterwerk van Perret met glas-in-loodramen van Marguerite Huré.

Concertzaal
Interieur en architectuurliefhebbers bezoeken ook het modelappartement, een voorbeeld van de stijl van Perret en van de woninginrichters uit de jaren vijftig. Verder vind je hier het culturele centrum Oscar Niemeyer met concertzaal Le Volcan en schouwburg Maison de la Culture en kun je genieten van het ultramoderne zwempaleis Les Bains des Docks naar het ontwerp van Jean Nouvel, geïnspireerd op Romeinse thermen.

Rederhuis
Naast het aan het impressionisme gewijde museum Malraux bezoek je de achttiende-eeuwse parel Het Redershuis La Maison, de l'Armateur de Priorij van Graville en de kathedraal Notre-Dame. In het havengebied vind je de grootste containerhaven van Frankrijk.

Shopping
Het winkelcentrum Coty heeft tachtig winkels op drie verdiepingen onder een dak, waaronder enkele van de allergrootste merken, maar ook restaurants, cafés en bakkers, een apotheek, een postkantoor en een supermarkt. In de omgeving bevinden zich warenhuizen en braseriën, de traditionele buitenmarkt op maandag, woensdag en vrijdag. Het voetgangerscentrum van Les Halles is een levendige wijk waar vele eettentjes, restaurants, cafés met terrassen en boetiekjes te vinden zijn. In de wijk van de oudste havendokken in Frankrijk, aan de zuidkant van de stad, is een centrum van winkels, recreatie en cultuur gebouwd. Je vindt hier winkels met bekende merken, een tuincentrum van 10.000 m2, bioscopen, een bowlingbaan, restaurants en cafés.

Bereikbaar
Per trein: Parijs (2 uur), TGV tot Rouen. Snelweg: 2 uur rijden van Parijs via de A13, 3.15 uur van Lille via de A1 en A29, 2.25 uur van Le Mans via de A28 en A13. Minder dan een uur van Étretat, Deauville en Honfleur. Per vliegtuig: luchthaven Le Havre-Octeville (via Lyon).


www.lehavretourisme.com

Wat denk jij ervan?