Lig in je blootje op een Kroatisch strand

Kroatië, de bakermat van het naaktstrand | CC0

Voor vakantie in je blootje kun je in deze herfstachtige zomer maar het best uitwijken naar warmere oorden. Kroatië bijvoorbeeld, waar volgens de Amerikaanse tv-zender CNN het befaamde eiland Rab kan worden beschouwd als dé bakermat van 'het naakte baden'. Rab is, met z'n warme, goudgele stranden, heel geschikt voor een blootvakantie.

Naturisme een lange traditie in Kroatië

Naturisme kent op het eiland Rab in Kroatië een lange traditie. Al aan het einde van de 19e eeuw was er 'officieel' een naturistisch strand, één van de eerste in wat nu Kroatië is.

Wereldwijd bekend 

Maar het nudisme nam pas echt een grote vlucht, nadat de Engelse koning Edward VIII en zijn minnares Wallis Simpson in het jaar 1936 van de autoriteiten op Rab toestemming kregen om in het gebied nabij Kandorola zonder kleding te zonnen en te zwemmen. Vanaf dat moment werd naakt recreëren een begrip op het eiland en werd het liberale Rab wereldwijd bekend. 

Het idyllische eiland Rab | (c) Tess CC-BY 2.0

Jarenlange traditie 

Niet alleen voor nudisten staat het Kroatische vakantie-eiland hoog aangeschreven. Rab heeft in het moderne toerisme al een traditie van 120 jaar en was ook voordien al erg geliefd voor een zonnig uitstapje. Het gelijknamige stadje op het eiland, nog steeds de hoofdplaats, was eens een Romeinse nederzetting die in het jaar 10 voor Christus van keizer Octavianus Augustus de status van stad kreeg. 

Niet alleen strand 

In de zomer is er op Rab naast strandvertier van alles aan de hand. Er zijn veel concerten en theatervoorstellingen, en wie eventjes wat anders wil dan het naturistenstrand kan ook op de gewone zand-, kiezel- en rotsstranden terecht, die eveneens hoog zijn aangeschreven. 

Schitterende baaien 

Zoals de Oostenrijkse bioloog Camilo Morgan in het begin van de 20e eeuw al schreef: “Bij de tien schitterende baaien aan de westzijde van het eiland heeft de zee een speciale kleur die hier en daar in smaragd overgaat. Als de kusten van Italië en Frankrijk de naam Côte d'Azur hebben gekregen, verdient deze plaats de eretitel Côte Smaragdine”.

Naakt genieten van de zon in Kroatië | (c) Gisele Porcaro CC-BY 2.0 

Valalta strand 

Ook elders langs de Kroatische kust kun je prima terecht voor naaktrecreatie. Het strand van Valalta, nabij het kustplaatsje Rovinj, behoort volgens kenners eveneens tot de beste nudistische stranden ter wereld. Het strand maakt deel uit van de gelijknamige naturistencamping en kreeg onlangs een plaats op twee toplijsten van de beste nudistische stranden ter wereld.

Valalta één van de beste naaktstranden ter wereld | CC0

Topper 

Bij de beste toppers van de naturistenstranden staat het strand van Rovinj bij de toppers. Op nummer één staat het Spaanse Vera Playa. Volgens de bezoekers van het bekende toeristische website TripAdvisor staat strand Valalta dit jaar op de negende plaats van de beste nudistenstranden ter wereld. 

Afgelegen 

Valalta-beach is bijna twee kilometer lang en onderscheidt zich vooral door zijn prachtige, afgelegen baaien. De naturistencamping waarvan het deel uitmaakt werd al eind jaren ‘60 van de vorige eeuw gesticht en ligt fraai op op de glooiende heuvels langs de noordelijke kustlijn van Ravoni. 

Mediterraan 

De afgelopen vier decennia was camping Valalta een begrip voor comfort en kwaliteit, vanwege de goede service en de heerlijk mediterrane entourage. Gedurende vier decennia is naturistencomplex Valalta met zijn perfecte infrastructuur, diversiteit aan accommodaties, horecagelegenheden, sport- en recreatiecentrum en amusementsmogelijkheden voor alle leeftijden een oase van plezierig genieten, dat jaarlijks talrijke gasten.

Wat denk jij ervan?