Luchthavenrestaurants ontdekken gastronomie


Restaurants op luchthavens blijken steeds vaker op een hoog gastronomisch niveau te opereren. Het imago van de matige, snelle hap is in veel gevallen achterhaald. Zakenreisorganisatie ATPI inventariseert in haar magazine Grenzeloos de culinaire genoegens op luchthavens over de hele wereld. De resultaten laten zien dat de luchtvaartsector er alles aan doet om het passagiers ook op de grond zoveel mogelijk naar de zin te maken. 'De concurrentieslag in de lucht, wordt op de grond gestreden', luidt de daarbij veel gehoorde slogan.

Sterrenkoks
Luchtvaartmaatschappijen zijn als eerste begonnen om voor hun menu’s sterrenkoks aan boord te halen. Voor het eerst is dit jaar binnen de airporthoreca een prijs in het leven geroepen voor het beste eten en drinken op luchthavens. In dit segment gaat jaarlijks zo'n zeven miljard euro om. Europees koploper is ook hier London Heathrow, waar in totaal 16 echte restaurants zijn gevestigd. Charles de Gaulle en Schiphol tellen elk 13 restaurants, gevolgd door de luchthaven van Frankfurt met 11.
Dat de horeca op airports zich snel ontwikkelt tot een hoog culinair niveau, blijkt uit een willekeurige greep uit de inventarisatie van ATPI:
  • Op de luchthaven van Genève is drie jaar geleden het restaurant ‘Altitude’ geopend, met twee chefs die in hun restaurant in de stad al een Michelinster verdienden.
  • De fameuze Gordon Ramsay opende restaurant ‘Plane Food’ in de splinternieuwe terminal 5 van Londen Heathrow.
  • De Parijse luchthaven Charles de Gaulle kent een vestiging van de gerenommeerde Brasserie Flo, die veel klanten trekt die daarna tevreden het luchtruim kiezen.
  • Een bijzondere architectuur en inrichting spelen ook een steeds grotere rol in de airporthoreca. Het interieur van ‘Plane Food’ bijvoorbeeld, en het exterieur van het ronde restaurant ‘Encounters’ op de luchthaven van Los Angeles zijn een goed voorbeeld van die laatste ontwikkelingen.
  • Een grote trend is de promotie van lokale gerechten en producten in de luchthavenrestaurants. De luchthaven van München zet zich op de kaart met de promotie van lokale producten, een hippe Biergarten in de terminal met uitstekende Beierse gerechten en natuurlijk lokale bieren. Ook de luchthaven van Kopenhagen afficheert zich met lokaal gerstenat. Bij Nørrebro Bryghus tappen ze altijd vier ambachtelijk bereide biertjes in de geheel roestvrijstalen bar. De omgeving van Narita in Japan staat van oudsher bekend om zijn rijstbouw. Op het menu van restaurant Wabo Fuwari op de luchthaven van Tokyo staan dan ook tal van gerechten waarin lokale rijstsoorten zijn verwerkt. De trend van lokale gerechten is op Flughafen Frankfurt zichtbaar in de vorm van Flammkuchen in ‘Himmel und Erde’. Op Schiphol staan in ‘Dutch Kitchen’ typisch Hollandse gerechten als poffertjes, uitsmijters en kroketten op het menu. Op de drukste luchthaven ter wereld, Atlanta (Georgia), staat in restaurant ‘One Flew South’ een ‘southern cuisine’ centraal.Wat denk jij ervan?