Panamà wordt decor voor internationaal filmfestival


Filmliefhebbers opgelet: de wereld is een filmfestival rijker geworden. Panamá zal van 11 t/m 18 april 2012 het decor zijn van het allereerste Festival de Cine Internacional de Panamá (IFF Panamá). Dat Panamá de ideale spot is voor een filmfestival is duidelijk; het is makkelijk te bereiken, de stranden zijn onwerkelijk mooi, de jungles zijn exotisch en het kent als één van de weinige landen in Midden-Amerika een kosmopolitisch leven. Als voorproefje op het festival in april 2012 zal Panamá een belangrijke rol spelen tijdens het wereldbekende Toronto International Film Festival in september van dit jaar. Kortom, de filmwereld zal de komende tijd nog veel van Panamá te zien krijgen.


Panamese sterren
Dat Panamá de perfecte host is voor het Internationale Film Festival was bij oprichter Van der Kolk van het gerenommeerde filmfestival
TIFF (Toronto International Film Festival ) en de Panamese ministeries van Toerisme, Handel en Industrie, vorig jaar al duidelijk. “De situatie in de Panamese filmindustrie is vergelijkbaar met die van Canada voordat het TIFF werd opgezet. Het tot nu toe al internationaal bereikte succes van Panamese filmmakers en de sociale en financiële situatie van het land geven aan dat Panamá er helemaal klaar voor is", was de mening.

Voorproefje TIFF
Om de wereld alvast kennis te laten maken met de Panamese filmwereld zal Panamá een grote rol spelen tijdens het Toronto International Film Festival. Tijdens de 35ste editie van het festival zal Panamá compleet in de spotlights staan; diverse Panamese artiesten zullen aan 1.400 internationale journalisten, sterren en producers laten zien wat een artistiek talent het land kent. “Het TIFF is voor ons de kans om aan de filmwereld te laten zien wat wij, Panamezen, allemaal in huis hebben. Daarnaast zal iedereen kennis maken met de schoonheid van ons land”, aldus minister Shamah van Toerisme.

Over Panamá
Panamá is een relatief onbekende reisbestemming en vaak alleen bekend om het Pamanakanaal dat de Grote en de Atlantische oceaan met elkaar verbindt, maar Panamá is meer dan het kanaal alleen. Panamá is het meest zuidelijk gelegen land van Midden Amerika wat de beide Amerika’s met elkaar verbindt. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland, er wonen slechts circa 3.5 miljoen mensen, het heeft meer dan 3000 kilometer kustlijn en meer dan 1500 bounty eilandjes. Het klimaat is er tropisch en het heeft een zeer gevarieerde flora en fauna. Van glooiende heuvels met koffieplantages aan de kusten tot ruige berglandschappen met vulkanen in het binnenland. UNESCO heeft verschillende monumenten op de werelderfgoed lijst geplaatst. Zo staan de vestingwerken van Portobelo San Lorenzo aan de Caribische zijde van Panamá en het historische district in Panamá-city op de UNESCO lijst. Beide erfgoederen zijn meer dan een bezoekje waard.

www.visitpanama.comWat denk jij ervan?