Royal Opera House Muscat opent deuren


Het nagelnieuwe Royal Opera House Muscat (ROH) is zopas uit de stellingen. De inhuldiging ervan is voorzien voor oktober 2011. Naar aanleiding van deze opening, die een wereldwijde impact zal hebben, vinden van 12 oktober tot 31 december nooit eerder vertoonde artistieke voorstellingen plaats.
Het Royal Opera House Muscat, dat bij Koninklijk Decreet is opgericht, maakt duidelijk dat sultan Qaboos bin Said de ontwikkeling en culturele rijkdom van het sultanaat Oman hoog in zijn vaandel draagt. Voor Iman Hindawi, algemeen directrice van het ROH Muscat, “huldigt dit schitterende gebouw de diverse artistieke en culturele expressies overal ter wereld”. Ze voegt eraan toe dat “dit monument een laboratorium van creativiteit en intellectuele uitwisselingen zal zijn, dat de aandacht wil richten op het belang van dialoog tussen kunstenaars en cultuurdragers.”

Inhuldigingsprogramma
In afwachting van de officiële inhuldiging loopt in het ROH Muscat van juni tot september een inhuldigingsprogramma met een internationaal gerenommeerde affiche. Het Koninklijk Symfonisch Orkest van Oman mocht er het allereerste concert geven op 6 juni.
De volgende voorstellingen zijn geprogrammeerd op 7 en 8 september met de Opera Rigoletto door het Teatro Regio di Parma. In het artistiek programma van het openingsseizoen van het ROH Muscat ligt de focus op opera, ballet en muziekconcerten. Het ROH Muscat heeft speciaal voor de gelegenheid de productie van twee opera’s, Turandot en Carmen, besteld. Zo zal voor de inhuldigingsdag de legendarische Maestro Franco Zeffirelli Turandot regisseren, het laatste meesterwerk van Giacomo Puccini, met het koor en het ballet van Arena di Verona Orchestra. Vervolgens zal de wereldbekende Gianni Quaranta Carmen van George Bizet regisseren, dat vertolkt wordt door het vermaarde Verdi Orchestra & Chorus.

Samen met het beroemde State Hermitage Orchestra, maakt het American Ballet Theater zijn eerste reis in de regio om “Don Quixote” te spelen. Het programma bevat andere historische, unieke balletten zoals “Giselle” door Teatro Alla Scala Ballet Company, begeleid door Accademia alle Scala Orchestra; “Shim Chung – The Blindman’s Daughter” vertolkt door het Universal Ballet of Korea; evenals het befaamde “Lac des cygnes” van Mariinsky Ballet begeleid door het Mariinsky Theatre Symphony Orchestra.
Ook muziekconcerten staan op het programma met Maestro Plácido Domingo, het Koninklijk Symfonisch Orkest van Oman met topdanseres Nuria Pomares, de beroemde Renée Fleming en het Koninklijk Filharmonisch Orkest, evenals de uitmuntende celliste Yo- Yo Ma, begeleid door het London Philharmonic Orchestra. Ook het jazzconcert van de ongelofelijke Wynton Marsalis and Jazz at Lincoln Center Orchestra zal de toeschouwers in vervoering brengen.

Arabische cultuur
Bovendien zullen twee grote diva’s de Arabische cultuur in de kijker plaatsen. Zo zal Riham Abdul Hakim, begeleid door Selim Sahab Arab Music, hulde brengen aan Umm Kulthum, de beroemdste Arabische zangeres uit de geschiedenis. Ook de succesrijke zangeres Magida El Roumi, tevens goodwill-ambassadeur bij de Verenigde Naties, geeft het beste van zichzelf.
Naast het artistieke programma omvat het openingsseizoen van het ROH Muscat intellectuele uitwisselingen die de aandacht willen richten op het belang van dialoog en debat tussen kunstenaars en cultuurdragers. Met de medewerking van The Aspen Institute, zal het ROH Muscat de Creative Arts World Summit organiseren met als thema Kunst in beweging.

Voor meer informatie over Oman: www.visitoman.be

http://www.facebook.com/sultanaatomanWat denk jij ervan?