Herfst in Tirol: jonge wijn en verse kastanjes


De zon schijnt nog volop, maar de eerste tekenen van de naderende herfst zijn al zichtbaar. In Zuid-Tirol, in het hartje van de Italiaanse Dolomieten, is dit het moment voor Törggelen, een eeuwenoude traditie waarbij jonge wijn en verse kastanjes geproefd worden. De herfst is ook dé periode om de heldere berglucht van de Dolomieten te gaan opsnuiven.
Het traditionele Törggelen-seizoen start op eind september en loopt tot eind november.

Open deuren
Gedurende twee maanden staat Zuid-Tirol in het teken van kastanjes en wijn. Met deze aloude traditie, die teruggaat naar de tijd waarin wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om de jonge wijn te proeven, openen wijnboeren hun deuren voor wandelaars en fietsers die van een goed glas wijn willen genieten, al dan niet begeleid van een marende of typisch vieruurtje, of streek– en seizoensgerechten.
In die tijd van het jaar worden er tal van Törggelen-evenementen georganiseerd. Het stadje Chiusa verandert op drie zaterdagen in september en oktober in een authentiek Törggele-café, met een Törggele-optocht op 17 september. Tijdens het Gassltörggelen
serveert men typische törggele-gerechten, wijn en bijpassende muziek.
De kastanjedagen in Tesimo/Tisens en Foiana/Völlan zetten de plaatselijke lekkernij in de kijker. Dit festival vindt plaats van 13 oktober tot 6 november. Op het programma staan onder andere heerlijke gerechten met kastanje, wandelingen met een gids, een boerenmarkt, demonstraties van lokale ambachten en volop vermaak. Van midden oktober tot begin november serveren de gastronomische restaurants langs de Keschtnweg of kastanjeweg in Valle Isarco/Eisacktal een creatieve herfstkeuken, waarbij de kastanje verwerkt werd in fijne culinaire pareltjes. Een prachtig alternatief voor Törggelen in de Buchenschänke of boerencafé!
Gastronomisch de boer op
De herfst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar om in Zuid-Tirol rond te wandelen. Een aanrader is daarbij een waalweg te verkennen. Het vlakke wandelpad naast een eeuwenoude irrigatiekanaal geeft je een schitterend uitzicht over de streek. Een twee uur durende wandeling in Val d’Adige/Etschtal brengt je door prachtige wijngaarden en schilderachtige dorpjes.
Daarnaast vinden er in de herfstmaanden ook enkele bijzondere festivals in Zuid-Tirol plaats. Het Knödelfestival in de stad Vipiteno/Sterzing is de ideale gelegenheid om de knödels, de
specialiteit op basis van oud witbrood en eieren, te proeven. Ook het Speck mag niet ontbreken. Van 30 september tot 2 oktober vindt in het dal Val di Funes/Villnöss het Speck festival plaats, waar de Zuid-Tiroolse delicatesse de hoofdrol speelt. Het festival wordt afgesloten met de verkiezing van de Spekkoningin.
Het Vitalpina Wanderhotel Europa****, is gelegen aan de voet van Alpe di Siusi/Seiser Alm en is gespecialiseerd in actieve vakanties in de ongerepte Alpen-natuur. Naast hiking is het hotel gekend voor haar gezonde regionale keuken en spa-behandelingen met regionale, traditionele producten.
Törggelen
Het Törggelenarrangement biedt 7 overnachtingen in half pension, een zuiverend Alpen-bad met Alpen-modder en dennen-detox producten, alsook een deelname aan een traditionele Törggelen-middag en wekelijks vijf wandelingen doorheen de Dolomieten met een gids. Vanaf 629 euro per persoon, geldig van 08/10 tot 01/11.

Wat denk jij ervan?