Karinthië, dat is de natuur ervaren


De zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk organiseert in haar bijzondere landschappen een aantal actieve programma’s in 7 beschermde gebieden. Onder het thema ‘Natuur ervaren’ begeleiden speciaal opgeleide gidsen en rangers de gasten doorheen fauna en flora. De gasten verblijven ter plaatse in geselecteerde en gecertificeerde partnerondernemingen. De keuze reikt van gemoedelijke boerderij tot en met exclusieve vijfsterrenhotels.
Logisch gevolg van de beschermde-gebieden-idee zijn de regionale levensmiddelen waarvan de gasten ter plaatse gebruik kunnen maken. Klimaatvriendelijk smaakt nu eenmaal beter.

Nockberge
De Nockberge behoren tot de interessantste en oudste bergformaties in het noorden van Karinthië. Twee ‘oude’ sterren, de alpine valeriaansoort speik en de robuuste arve (de Zirbespar) starten hier een nieuwe carrière. Kennismaken kan door twee te boeken actieve programma’s.
De Nockberge nodigen uit door hun zachtaardige en groene, glooiende en afgeronde bergen. Ze staan in contrast met de ruwe bergformaties van Hohe Tauern in het westen, de Niedere Tauern in het noorden en de Karawanken en Karnische Alpen in het zuiden.

Speik
Het programma ‘speik ervaren’ draait rond de ‘speik’, een alpine valeriaansoort die nergens anders ter wereld dan in de Nockberge te vinden is. Al duizenden jaren geleden werd er handel gedreven in de tegenwoordig streng beschermde speik die voor schoonheidstoepassingen wordt gebruikt. Speciaal opgeleide rangers van het nationale park weten tijdens hun indrukwekkende wandeltochten alles te vertellen over deze alpine valeriaansoort. De gasten lopen over de speiktrail op de Blutige Alm/Innerkrems in de sporen van de speik. Speikvoetenbaden in originele ‘Wasser-Wandl’ en speikmassages inbegrepen.
Speik past perfect bij het thema wandelen. Perfect ontspannen kan ook in twee thermen, het Therhal Römerbad en de Therme St. Kathrein.

‘Speik ervaren’ bevat een progamma van 8 dagen/7overnachtingen met prijzen vanaf 357 euro in een gasthof, 589 euro in een viersterrenhotel en 875 euro in een vijfsterrenhotel.

Zirbe
De energie van de arve (Zirbespar) en de hoge leeftijd die hij kan bereiken, maken hem tot karakteristieke boom van de Nockberge waar de meeste arven te vinden zijn. Een energie die de arve aan de gasten in Bad Kleinkirchheim door overnachtingen en ‘Zirbenzimmern’-kamers doorgeeft. Een nacht doorbrengen in een arvenhouten bed bespaart het hart op een dag circa één uur werk. Ook de kwaliteit van het slapen verbetert waardoor het lichaam sneller regenereert. Lichamelijke gevoeligheid voor weersveranderingen komt in een Zirbenzimmer haast niet voor.
Tijdens een ‘blotenvoetenwandeling’ met een ranger van het nationale park ervaart men nog meer over de werking van het arvenhout. De arvenwandeltocht wordt afgesloten met culinaire lekkernijen in een van de hutten van het nationale park.Wat denk jij ervan?