Mont Saint Michel krijgt extra bescherming


Vanaf april 2012 zullen de ruim drie miljoen jaarlijkse bezoekers van de Mont Saint Michel in Noord-Frankrijk een andere toegangsweg naar hun spectaculaire dagje uit moeten nemen. Nu het oorspronkelijke zeelandschap rond het rotsachtige schiereiland zich langzaam maar zeker herstelt is het daar tijd voor nóg meer duurzame veranderingen.
Al sinds 2005 wordt er hard gewerkt aan het behoud en het op duurzame wijze herstellen van de natuur rond de Mont Saint-Michel. Het schiereiland ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een toeristische trekpleister van formaat, echter wel met alle nadelen daarvan voor het omliggende landschap.

Toegangsdam
De aanleg van een nieuwe toegangsdam in 2009 zorgde al voor een belangrijke verbetering. Vanaf 28 april 2012 gaat het landschapsproject een nieuwe fase in. Dan wordt, op 2,5 km. afstand en dus uit het zicht van de eilandrots met zijn beroemde abdij, een nieuw, door tienduizenden bomen omzoomd parkeerterrein, met plek voor 4000 auto's in gebruik genomen, compleet met een service- en informatiecentrum. Bezoekers van het belangrijke culturele werelderfgoed kunnen daar hun auto parkeren en zich uitgebreid laten informeren, voordat ze de oversteek naar de rots maken.

Zeeboulevard
Landschappelijk ingerichte voetpaden, afwisselende uitzichtpunten en haltes leiden de bezoekers over de nieuwe toegangsweg naar de rots. De zeeboulevard op de nieuwe dijk is een onontbeerlijk element van het bezoek: de bezoeker krijgt al wandelend een totaalbeeld van het monument. Bij de dam vertrekken in een aan de bezoekersstroom aangepaste frequentie op regelmatige tijden de shuttlebussen naar de Mont Saint-Michel.

Alles vernieuwd
Nieuwe ontvangstvoorzieningen, een nieuwe verbindingsweg, nieuwe vervoermiddelen, alles is herzien om de rots, die in 1979 een plaats kreeg op de werelderfgoedlijst van Unesco, voor dreigend verval te behoeden en voortaan op een nieuwe en verantwoorde manier van deze bijzondere bezienswaardigheid te genieten.

Oorsprong
Mont Saint Michel ligt niet ver van het havenstadje St. Malo in het noorden van Frankrijk. De oorsprong van de bijzondere plek dateert uit de 8e eeuw toen de bisschop van het nabij gelegen Avranches er een bidkapel oprichtte ter herinnering aan de verschijning aan hem van de aartsengel Michael. Later werd die kapel vervangen door een Karolingische abdij, die vervolgens tot in de 16e eeuw gezelschap kreeg van vele Romaanse en gotische gebouwen.

Prachtig uitzicht
Op het schiereilandje komen elk jaar zo'n 3,5 miljoen toeristen de abdij en en de andere gebouwen in de nauwe straatjes bewonderen. Vanaf de weg langs de vestingmuur heb je een prachtig uitzicht over de baai van Mont Saint Michel. Het is volgens kenners één van de beste plaatsen in Europa om springvloed te bekijken. De abdij is in de avond prachtig verlicht en biedt ook dan een indrukwekkend schouwspel.

Kamperen
Op slechts 9 kilometer van de beroemde Mont St Michel ligt viersterrencamping Haliotis, een ideaal vertrekpunt voor een bezoek aan Mont St Michel met zijn baai en aan de omliggende regio met haar schitterende natuur bij St Malo, Cancale, Fougères, Granville en de rest van de Normandische en Bretonse kust.

Eigen campingbadkamer
Camping*** Haliotis beschikt over alle nodige voorzieningen, zoals nieuwe mobilhomes met ruime badkamers en aangelegde terrassen. Kampeerders met tent, caravan of camper kunnen terecht op standplaatsen die dankzij dichte heggen veel privacy bieden. Camping Haliotis biedt daarnaast de mogelijkheid tot individueel sanitair op de standplaats. Deze comfortplaatsen beschikken over een complete eigen badkamer.


Wat denk jij ervan?