Normandië is thuishaven van gastronomen


Liefhebbers van gastronomie kunnen ervoor kiezen dit najaar nog even naar Normandië te reizen. Een fraaie omgeving inclusief stranden en eilanden laat zich daar prima combineren met een uitstekende keuken.
In Normandië in het noordwesten van Frankrijk kun je volop genieten van gastronomische hoogstandjes. Zo kun je een dagje Caen afsluiten met een heerlijk etentje in het sterrenrestaurant L'incognito. De chef van dit restaurant verzorgde de lunch van de presidenten Obama en Sarkozy tijdens de 65ste herdenking van D-day.

Calvados
Ook Château du Breuil is een bezoekje waard. Dit ligt middenin Pays d'Auge, een gebied vol boomgaarden waar de appel centraal staat. In Le Breuil stoken ze er Calvados van. Er wordt een uitgebreide uitleg gegeven van hoe dat stoken werkt en je wordt aangemoedigd om zelf wat te proberen, vooral nieuwe combinaties. Bij distilleerderij Boulard krijg je een rondleiding in het Nederlands. Naast Calvados wordt hier ook cider gestookt.

Boerencamembert

In Beuvron-en-Auge zit nog een geweldig restaurant: 'Pavé d'Auge.' De chef maakt vier voorgerechten die jij volgens hem erg lekker zult vinden, vervolgens kies je zelf het hoofdgerecht uit en tot slot krijg je een heerlijke boerencamembert. Het is niet goedkoop, maar wel de moeite waard. Bij dit restaurant hoort een chambres d'hôtes, een huis waar gasten kunnen verblijven. Alles is gebouwd in de sfeer van dit middeleeuwse dorpje.

Kookles

Liefhebbers van paddenstoelen gaan naar het Manoir du Lys in Bagnoles-de-I'Ome. Daar kun je, zeker in de herfst, meegaan op een boswandeling om eetbare paddenstoelen te vinden. Als je ze ook wilt eten, dan kun je een kookles volgen bij de chef Franck Quinton.

Eilanden

Een weekendje op een onbewoond eiland doorbrengen kan op Tahitou. Met een amfibieboot vaar en rijd je naar het eiland toe, op zich al een belevenis. Hoewel het niet helemaal onbewoond is, kun je dat gevoel wel hebben. Er staat een vesting op het eilandje, compleet met vestinggracht. Met alleen nog een museum en een handvol huizen is het een bijna verlaten eiland. Overdag vind je nog wel wat mensen op het grote grasveld op het eiland, maar 's avonds is het erg rustig. Langs de kust van Normandië vind je nog veel meer eilanden.

Garanalenfestival

Mocht je rond 8 en 9 oktober in de buurt zijn, bezoek dan het Fête de la Crevette in Honfleur, het garnalenfestival maar je niet alleen heerlijke garnalen kunt even maar ook kennis kunt maken met de historie van de haven.

Kustlijn

Normandië heeft een kustlijn van ongeveer 650 kilometer lang, met zowel zand- en keienstranden, als kliffen en haventjes. De badplaatsen langs de kust zijn toeristvriendelijk en het bezoeken meer dan waard. De hoofdstad van Laag Normandië is Caen, van Hoog Normandië is het Rouen. De oppervlakte van dit gebied is ruim 30.000 kilometer2 en er wonen 3,2 miljoen mensen. Normandië heeft een zeeklimaat met matige winters en aangename zomers.


Wat denk jij ervan?