Spookachtig Wales


Daar waar andere landen uitpakken met speciale evenementen naar aanleiding van Halloween gaat het er in Wales het ganse jaar spookachtig, mysterieus, paranormaal, supernatuurlijk en bizar aan toe. Ook in Wales wordt Halloween gevierd maar spoken en geesten zijn het ganse jaar van de partij in een overigens fascinerend land dat met schitterend natuurschoon iedereen kan bekoren.

Niet ver
Wales lijkt ver maar is het niet want er zijn voldoende transportmiddelen om snel aan de andere kant van Groot-Brittannië te geraken zodat een korte vakantie best haalbaar is. Tenminste als je niet bang bent van betoverde kastelen, van een hotel waar de spoken ’s nachts door de gangen sluipen, van een stokoude pub waar de geesten van de voorvaderen ronddwalen. Overal in Wales word je met die beangstigende maar ook leuke verschijnselen geconfronteerd, zoals vreemd lawaai, krijsen in de nachten, kraken van de trappen. De Welshmen slagen er bovendien in om de reizigers de stuipen op het lijf te jagen of beter, onvergetelijke reiservaringen te bezorgen.

Cardiff
In de hoofdstad Cardiff moet je absoluut het sprookjesachtige Castell Coch bezoeken dat bewaakt wordt door twee mannen die in een arend zijn getoverd en in onderaardse tunnels wonen. Niemand heeft ooit de wachters gezien maar hun vreemde geluiden die uit het diepste van de donkerste kelders van het kasteel opstijgen kan men dagelijks horen. Neem dus deel aan een spooky tour en wie weet krijg jij de arenden te zien (www.cardiff.gov.uk) .
Het lijkt wel alsof gans Cardiff in de greep is van spoken want tijdens een Ghost Walking Tour langs het Nationaal Museum van Wales en door Cathays Park Cardiff hoor je niets dan behekste verhalen over draken en over reïncarnatie. Naar aanleiding van Halloween is er trouwens een speciale rondleiding (www.creepycardiff.com).
Het is alsof het stadje Caerphilly een bijzondere aantrekkingskracht heeft op geesten want ze huizen er op verschillende plaatsen. In het Caerphilly Castle kun je de Green Lady, prinses Alice, zien springen van het ene torentje naar het andere in een nooit eindigende zoektocht naar haar verloren minnaar en dat sinds de 14de eeuw. Ook in de Caerphilly Fawr Manor wordt de bezoeker ondergedompeld in een zeer mysterieuze sfeer (www.caerphilly.gov.uk).

Skirrid Mountain Inn
‘Taking a trip up to Abergavenny’ was ooit een wereldhit van Marty Wilde. Deze plaats bestaat echt en als jij naar Wales reist dan moet je er beslist de 875 jaar oude Skirrid Mountain Inn bezoeken. Er worden gehelmde schaduwfiguren waargenomen en in 1865 werden in de trappengang van de pub 182 soldaten vermoord (www.skirridmountaininn.co.uk).

Met kinderen
Wie op reis gaat naar Wales met kinderen moet absoluut het indrukwekkende kasteel van Conwy bezoeken. Het is het soort kasteel dat recht uit de stripverhalen lijkt geplukt en waarover je als kind de mooiste ridderverhalen droomt. Maar Conwy Castle is niet alleen mooi, er is niet alleen het fantastische panorama over de stad en de zee maar ook hier voelen de nare geesten zich thuis en kun je ze ontmoeten tijdens de ghostly tour, mét kaarslicht (www.conwy.com).

Kastelentoer
Wales is het land van de kastelen en er zelfs een bewegwijzerde kastelentoer met een goedkoop combi ingangsticket voor alle castles. Zo kom je beslist ook in Bodelwyddan Castle nabij St. Aasph. Eenmaal binnen de vestingmuren betreed je het rijk van de geesten en spoken en hoor je raadselachtige stemmen, zie je snelle schaduwen in de gangen en wordt je verblind door het felle licht. Alleen zij die zonder vrees zijn bezoeken Bodelwyddan Castle (www.bodelwyddan-castle.co.uk/paranormal.html.).

Bizarre Hotels
Ook aan bizarre sfeervolle hotels en guesthouses is er in Wales geen gebrek. Misschien logeer je in het George Borrow Hotel in Ponterwyd. Het is gebouwd in de 18de eeuw en draagt de naam van de reiziger George Borrow die ‘Wild Wales’ heeft geschreven. Wat voor vreemde dingen er in dat boek zijn beschreven is alweer een ander verhaal dat je misschien met Halloween kunt lezen, uiteraard in Wales (www.thegeorgeborrowhotel.co.uk ) .
Voor nog meer spookachtige toestanden én heerlijkheden in Wales surf je naar www.visitwales.com/ghosts


Wat denk jij ervan?