Vrij kamperen mag in Deense bossen


Sportievelingen en natuurliefhebbers mogen voortaan in een groot aantal Deense bossen vrij overnachten in een tent. Dat heeft de Deense organisatie Naturstyrelsen. Deze maatregel moet natuurbeleving ook buiten traditionele natuurcampings in Denemarken mogelijk maken.
Naturstyrelsen, verbonden met het Deense ministerie van milieu, heeft wel besloten het aantal bossen dat onder de regeling valt te beperken. Alleen bossen waarvan wordt gedacht dat flora en fauna weinig of geen nadeel ondervinden van de kampeeractiviteiten zijn vrijgegeven.
Daartoe behoren bekende bossen als Blokhus Plantage, Vigsø Plantage en Års Skov in Noord-Jutland, Solbjerg Skov bij Aarhus, Sollerup Skov op het eiland Funen en Grønnæsse Skov bij Hundested op het eiland Seeland. Ook Rø Plantage op het Oostzee-eiland Bornholm is toegankelijk voor kampeerders.

Eén nacht
Voorwaarde voor vrij kamperen in genoemde Deense bossen is dat slechts één nacht op dezelfde plek mag worden verbleven. Toegestaan zijn maximaal twee driepersoonstenten per staanplaats. Bovendien moeten de tenten buiten het zicht blijven van woningen, wegen en campings. Er mag alleen op uitdrukkelijk daarvoor aangegeven plekken open vuur worden gemaakt. Gemotoriseerd transport is op bospaden verboden en afval moet na de overnachtingen worden meegenomen.

Informatie
Voor meer informatie en actuele gegevens over alle vrijgegeven bossen kun je terecht bij Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, DK-2100 Kopenhagen Ø, tel. +45 7254 3000. Ook op de websites van de natuurorganisatie en VisitDenmark vind je meer over (vrij) kamperen in Denemarken. En wie het alleen in het bos toch wat eenzaam vindt kan vanzelfsprekend ook prima terecht op een 'natuurkampeerterrein.' Daarvan zijn er zo'n 750, verspreid over het hele land.
www.naturstyrelsen.dk


Wat denk jij ervan?