Albi bezienswaardigheid langs de Tarn

Albi, een prachtige maar onbekende stad

Albi is voor veel reizigers nog een onbekende stad in Frankrijk. Weinig mensen hebben aan deze stad reeds een bezoek gebracht. Overigens geheel onterecht, want hier kan je nog de echte Franse sfeer proeven in een ongeëvenaarde idyllische stad. Het uitzicht vanop de brug over de Tarn, over de unieke bakstenen kathedraal leidt je terug naar de 13de eeuw. Voel vandaag nog het sentiment van de middeleeuwen in de gezellige marktjes en de kleine straatjes van Albi.

Albi, parel in de Pyreneeën

Albi kan je gerust het Avignon van de Midi-Pyrénées  noemen. Deze stad, aan de rand van de rivier de Tarn ademt nog steeds de sfeer van de middeleeuwen uit. Hoe kan het eigenlijk ook anders? Deze stad was de thuisbasis van de Albigenzen, een afsplitsing binnen de Katholieke Kerk.

Imposante bakstenen kathedraal van Albi
Daarom werd Albi tijdens de middeleeuwen verschillende keren het onderwerp van een kruistocht, om de ketters uit de stad te verjagen. Om ervoor te zorgen dat de ketterij definitief wegbleef uit Albi bouwde men het grootste bakstenen kathedraal van Europa, die vandaag nog steeds het beeld van e stad domineert. De kathedraal Sainte-Cécile toonde het prestige van de bisschoppelijke macht, en zette Albi voorgoed op de kaart.

Prachtig interieur in de Sainte-Cécile kathedraal

Het echte Frankrijk

Albi is nog een van de weinige Franse steden die nog niet ingenomen zijn door het massatoerisme. Een groot voordeel eigenlijk, want hierdoor kan je nog rustig rondlopen doorheen de authentieke middeleeuwse straten van Albi. Hier verkopen de winkels geen souvenirs, maar meestal echte artisanale streekproducten. In de overdekte markt kan je alles bekijken en ook proeven!

Op de markt kan je streekproducten vinden, rechtstreeks van het veld!
Niet ver van de kathedraal ligt een overdekte markt, je kan hem vinden dichtbij de Rue de la Souqe. Hier prijzen bakkers, boeren, wijnmakers,... hun producten aan. Het leuke hieraan is dat het eigenlijk een markt is voor de lokale bevolking, dus de prijzen zijn laag, en je kan er lekkere producten kopen.


Bisschoppelijk Paleis

Eén van de bekende bezienswaardigheden in Albi is het Palais de la Berbie, ofwel het paleis van de bisschop van Albi. Het paleis is ouder dan dat van Avignon, en heeft bovendien een ongeloofelijk mooie tuin, met een adembenemend zicht over de stad. Bovendien is er ook in het paleis het museum Toulouse-Lautrec, dit museum heeft sinds 1922 een grote collectie kunstwerken van de gelijknamige schilder Henri Toulouse-Lautrec.


Bisschoppelijk paleis, vlak naast de kathedraal

Terug naar de middeleeuwen

Als je doorheen de stad wandelt zal je opmerken dat er veel van de oude huizen nog het originele vakwerk hebben. De gevels werden gemaakt van een houten constructie, die nadien opgelvuld werd met een mengsel van klei en leem.

Oude huizen met vakwerk, in het oudste stadsdeel van Albi

De oudste huizen met vakwerk kan je nog vinden in het centrum van de stad. Het bekendste vakwerkhuis is het "Maison du Vieil Alby", en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. 

Meer informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden in Abi kan je vinden op de website van de Toeristische dienst van Albi.

Wat is er te zien in Albi?

Wat denk jij ervan?

  1. Net zoals het artikel zegt, Albi is zeker de moeite om eens te bekijken. Je kan er geen dagen in rondwandelen, maar het is zeker een goede bestemming voor een weekendje. Weinig toeristen, heel mooie gebouwen, een erg gezellige stad

    BeantwoordenVerwijderen