Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk

Sneeuwkettingen, zeker geen overbodige luxe!

Een keertje naar het buitenland op skivakantie? Vergeet dan niet alleen om je skimateriaal mee te nemen, maar ook sneeuwkettingen! In vele landen in de Alpen is het bezitten van sneeuwkettingen verplicht. Toch reizen nog veel mensen zelfs nog op zomerbanden met de auto naar Oostenrijk, terwijl dit totaal gevaarlijk is.

Wie met de auto gaat skiën moet minimaal beschikken over een goede set winterbanden. Maar aangezien sneeuwkettingen een verplicht item zijn in de kofferbak worden ze hier op een rijtje gezet.

Goedkope sneeuwkettingen, opletten!

In autozaken kan je rond de winterperiode heel wat goede sneeuwkettingen vinden. Maar sommige ketens bieden, meestal onder een eigen of onbekend merk goedkope sneeuwkettigen aan. Nu is de ene sneeuwketting de andere niet, en loont het zeker de moeite om de kostprijs niet als hoofdfactor te laten meespelen.

Op wintersport? Kies dan goedgekeurde sneeuwkettingen van een bekende fabrikant

Sneeuwkettingen zijn van levensgroot belang op bergwegen met sneeuw en ijs. Het is al veel toeristen overkomen dat ze met de wagen vast kwamen te zitten, of erger nog, van de weg afschuiven. Aangezien sneeuwkettingen je enige houvast zijn met de weg is het zeer belangrijk dat zij van uitermate goede kwaliteit zijn.

Vermijd daarom de allergoedkoopste sneeuwkettingen die vaak op internet via Chinese webwinkels worden verkocht. Deze zijn absoluut niet geschikt om enkele tientallen kilometers mee te rijden, zeker niet wanneer je deze een aantal jaar wil gebruiken. Bovendien zijn ze vaak ook niet goedgekeurd voor gebruik in de EU. Landen zoals Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland verplichten het gebruik van sneeuwkettingen, andere systemen zijn niet toegelaten als volwaardige sneeuwketting.

De goedkoopste sneeuwkettingen die online verkocht worden zijn enkel goed om bij ons in uiterste nood je uit de nood te helpen, maar voldoen absoluut niet aan de minste veiligheidsnormen.

Criteria voor goede sneeuwkettingen

Een goede sneeuwketting moet beantwoorden aan een aantal criteria:
  • snel om het wiel aan te brengen
  • goed blijven vastzitten tijdens de rit
  • stevige materialen
  • goede grip op sneeuw
  • goede grip op ijs

Verschillende soorten, sneeuwkettingen

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen, de laatste tijd zijn er enkele alternatieven voor de metalen kettingen beschikbaar, de zogenaamde textiele hulpmiddelen. Het is noodzakelijk om steeds goed op te letten, want in sommige landen is de wettelijke verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken van metaal. Andere alternatieven zijn niet toegelaten. We zetten alles eens op een rij.

Sneeuwkettingen, de sneeuwsok

Deze zijn meer bekend als de autosock, of sneeuwsok. dit is een hoes die je over het wiel plooit. Deze autosock werkt vrij goed als tijdelijk hulpmiddel om even weg te geraken uit het bos of een ondergesneeuwde straat. Deze autosock wordt vaak niet erkend als sneeuwketting, dus het gebruik is eigenlijk niet toegelaten.

Autosocks, van Michelin, erg handig tijdens onze winters


Sneeuwkettingen uit stof, Michelin Easy Grip

MICHELIN SOS Grip 3, degelijke textiele sneeuwetting

Michelin ontwikkelde een flexibele sneeuwketting. Deze sneeuwketting is gemaakt uit textiel, en de verbindingspunten zijn verstevigd met extra krammen uit metaal.

Michelin Easy Grip, gemaakt van stof met metalen versteviging

Deze textiel sneeuwkettingen zijn geschikt voor korte afstanden, om bijvoorbeeld enkele kilometers naar  je bestemming te rijden, of na een erge sneeuwbui. Het zijn sneeuwkettingen die je met een rekker rondom de wielen moet spannen. Deze textiele tractiemiddelen worden in een aantal landen wel erkend als sneeuwketting, maar niet in Oostenrijk.

Snel om het wiel

Een sneeuwketting om het wiel leggen is geen gemakkelijke klus, maar beeld je eens in dat je op een ondergesneeuwde bergpas langs de kant van de weg, met bevroren handen en wielkasten vol met sneeuw, een paar sneeuwkettingen moet omdoen. Dan had je zeker gewenst dat je gekozen had voor een model dat gemakkelijk om de wielen te leggen was. Sneeuwkettingen van B-merken zijn meestal eenvoudige modellen, waarbij daaraan geen extra zorg besteedt is.

Bij sneeuwkettingen van iets duurdere merken zoals Michelin, is er extra zorg besteed aan een eenvoudig mechanisme om je sneeuwkettingen om te doen. Je moet maar immers eens proberen om in een ondergesneeuwde berm je sneeuwkettingen om de wagen te leggen!

Stevige materialen

Sneeuwkettingen moeten zeer stevig zijn, je moet er tenslotte toch een aantal kilometer mee kunnen rijden. De textiele hulpmiddelen zijn hier niet tegen bestand, en dienen enkel om een tiental kilometer mee te kunnen rijden. Nadien begint het textiel uit elkaar te vallen, en is de grip niet meer optimaal. Metalen sneeuwkettingen kunnen over een veel langere afstand gebruikt worden. De voorwaarde hiervoor is wel dat er gereden wordt op ijs of op sneeuw. Rijden met sneeuwkettingen op beton of op asfalt zonder sneeuw, kan elk type sneeuwketting snel laten verslijten door de schurende werking van de materialen.

Goede grip op sneeuw

Gewone banden, zelfs winterbanden verliezen grip doordat het profiel van de band vol zit met sneeuw. Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat het profiel zodanig wordt vergroot dat de banden fungeren als sneeuwschep. Ze ploegen de sneeuw onder de wagen weg. Bovendien wordt de ketting in de sneeuw gedrukt door het gewicht van de wagen.
Afhankelijk van het type sneeuwketting zijn sneeuwkettingen beter geschikt voor op sneeuw. Tests van de wegenwacht toonden dat textiele tractiemiddelen uitstekend zijn bij de grip op sneeuw, en in sommige gevallen zelfs beter dan metalen tractiehulpen.

Goede grip op ijs

Wanneer ondergesneeuwde wegen druk bereden worden, verandert de bovenlaag in ijs, waardoor tractie bijna onmogelijk is met gewone banden. Sneeuwkettingen breken de ijslaag kapot doordat het volle gewicht van de auto tijdelijk op enkele schakels van de ketting rust. Het ijs dat onder deze ketting zit breekt kapot, waardoor de wielen toch grip krijgen op het wegdek. Hier zijn de metalen kettingen superieur, textiele tractiemiddelen hebben geen voldoende grip op ijs.

Sneeuwkettingen verplicht in de Alpen

Sneeuwkettingen zijn er in alle vormen en formaten, maar laat je niet vangen. Sneeuwkettingen zijn verplicht in de Alpenlanden, en zorgen ervoor dat je veilig aankomt op je bestemming bij ondergesneeuwde wegen. Het is niet verstandig om te besparen op sneeuwkettingen. Dit gaat meestal gepaard met een ernstig addertje onder het gras. Gebruiksgemak staat voorop!

Goedgekeurde sneeuwkettingen, de MICHELIN Extrem Grip

Kies sneeuwkettingen die je snel om je wielen kan leggen, je staat immers buiten, met koude handen, langs de kant van de weg de sneeuwkettingen om te doen. Bovendien is het vanaf dan onontbeerlijk om te kunnen remmen en sturen. Een goede, degelijke set sneeuwkettingen kan jaren mee, dus ook hier geld het motto goedkoop is duurkoop, want na het sukkelen koop je gegarandeerd nieuwe!

Sneeuwkettingen België en Nederland

Textiele hulpmiddelen zijn prima voor in België en Nederland om bij ondergesneeuwde wegen toch vooruit te geraken. In Frankrijk zijn deze tractiehulpmiddelen ook toegelaten en gehomologeerd als sneeuwkettingen. In Oostenrijk ben je verplicht om metalen sneeuwkettingen bij te hebben.Hou er wel rekening mee dat de textiele middelen niet de meest gemakkelijke zijn om aan te doen, en dat het soms niet altijd even gemakkelijk loopt wanneer deze nat zijn.

Sneeuwkettingen kopen

Ben je van plan om sneeuwkettingen aan te schaffen voor je wagen, en je wil er kopen van een goed merk, met een stevige reputatie en een goede kwaliteit? Kijk dan eens bij de goedkope sneeuwkettingen bij Auto5, een kwalitatieve webwinkel die aan huis levert binnen 48u, en dit aan de scherpste prijs!


Wat denk jij ervan?