Nieuw krokodillenmuseum in Aswan


Tijdens de Nationale Dag van Aswan, in januari, werd in Aswan tegenover de tempel van Kom Ombo het eerste krokodillenmuseum van Egypte geopend. In het museum is een collectie van meer dan veertig gemummificeerde krokodillen tentoongesteld. De exemplaren variëren in afmeting van anderhalve meter tot maar liefst vijf meter lang. Het museum biedt tevens plaats aan een aantal standbeelden van Sobek, de krokodillengod.

Schepper van de wereld
In het oude Egypte geloofden de Egyptenaren dat Sobek de schepper van de wereld was, verrezen uit het donkere water. Sobek werd dan ook enorm aanbeden en de oude Egyptenaren bouwden diverse tempels voor hem, onder andere in Esna, Fayoum en Kom Ombo.
Dat het nieuwe krokodillenmuseum tegenover de tempel van Kom Ombo is gebouwd, is niet vreemd. De tempel van Kom Ombo ligt op een lage zandduin in een bocht van de Nijl, waar krokodillen vaak samenschoolden. De tempel toont het belang dat oud-Egyptische priesters hechtten aan de natuurlijke cycli en de Nijlkrokodillen. In de tempel bevinden zich gemummificeerde krokodillen, doodskisten in klei en spectaculaire reliëfs op de muren.

Wat denk jij ervan?