Tor des Géants, een uitdaging buiten proportie.


Van 9 tot 16 september wordt in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta de Tor des Géants 2012 georganiseerd, een extreme trekking wedstrijd tussen de hoogste toppen van de Alpen, de ultieme uitdaging voor zij die hun uithoudingsgrenzen willen verleggen.

Moeilijkheidsgraad
Volgende cijfers zeggen voldoende over de extreme moeilijkheidsgraad van deze derde editie van Tor de Géants: het parcours is 330 kilometer lang en het totale hoogteverschil bedraagt 24.000 meter. Er moeten 25 bergpassen van meer dan 2000 meter worden overgestoken. Deze ultratrail loopt door een adembenemend decor van vierduizend meter hoge bergen, ‘les géants des Alpes’, vandaar de naam Tor (tour) des Géants. De route doorkruist de ganse Valle d’Aosta en langs het traject is het niet alleen de natuur die imponeert maar ook de vriendelijke bewoners die vriendschap en solidariteit voor de deelnemers uitstralen.

Wereldevenement
Na twee edities is de Tor des Géants uitgegroeid tot een wereldevenement op het vlak van wedstrijden langs een ultratrail. Deelnemers zijn niet alleen onder de indruk van het parcours, bijvoorbeeld van de 2930 meter hoge Col de Malatra, maar ook van de panorama’s op de Mont Blanc, Monte Rosa en Matterhorn. Sommige deelnemers spreken na aankomst over ‘de zwaarste maar mooiste reis van hun leven’.

Zwaar en lang
De wedstrijd is niet alleen zwaar maar duurt ook lang want in 2011 deed de winnaar, de Zwitser Jules Henry Gabioud, er bijna 80 uur over en de eerste vrouw, Anne-Marie Gross uit Italië, kwam na goed 91 uur over de streep. Dit maakt duidelijk dat de Tor des Géants niet voor iedereen is weggelegd, dat er een uitzonderlijke fysieke conditie nodig is en dat men ervaring moet hebben met dergelijke Alpijnse koersen op grote hoogte. Omwille van de veiligheid en het milieu wordt het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 550. Inschrijven kan vanaf 1 februari 2012 om 12u op www.tordesgeants.it (website in vijf talen). In 2011 werd het maximum aan inschrijvingen reeds na vier dagen bereikt en uiteindelijk bestond de wachtlijst uit nog eens 350 personen. Het inschrijvingsgeld bedraagt € 350 en een inschrijving is pas geldig na overhandiging van een medisch attest, afgeleverd in je eigen land, waarin gesteld wordt dat je een dergelijke extreme uitdaging aankan.

September
Ook bij de Tor des Géants is deelnemen belangrijker dan winnen. Men hoeft helemaal niet te focussen op de tijd van de winnaar want als je binnen de 150 uur over de aankomst loopt, mag je jezelf ook een overwinnaar van de Giganten van Valle d’Aosta noemen.
Tor des Géants wordt georganiseerd van 9 tot 16 september, een ideale maand om naar Valle d’Aosta op reis te gaan, te genieten van de bergwereld, te wandelen tussen de hoogste toppen. Bijvoorbeeld langs de twee goed bewegwijzerde Hoge Wegen van Valle d’Aosta, aan de voet van de Mont-Blanc, Gran Paradiso en Monte Rosa. De Haute Route 1 en de Haute Route 2 zijn nu met elkaar verbonden en tot de ‘Trekking van de Giganten’ gedoopt.Info

www.tordesgeants.it, www.visitaosta.be, www.lovevda.it: officiële websites van de autonome regio Valle d’Aosta met informatie over accommodaties, actieve vakanties, bereikbaarheid, kant en klare arrangementen én evenementen.

Wat denk jij ervan?