2012 wordt het jaar van de ‘opening’ voor Midi-Pyrénées


In 2012 is ‘opening’ het sleutelwoord in Midi-Pyrénées. Eind maart openen 2 luchtvaartmaatschappijen nieuwe rechtstreekse lowcost-vluchten tussen België en de regio Midi-Pyrénées. En na werken die 10 jaar hebben geduurd, opent het nieuwe Museum Toulouse-Lautrec in Albi begin april zijn deuren.

Museum Toulouse-Lautrec
Na een ambitieuze herstructurering die 10 jaar heeft geduurd, opent het volledig vernieuwde museum Toulouse-Lautrec in Albi zijn deuren op 2 april 2012. Het museum dat gewijd is aan de kunstenaar Toulouse-Lautrec, biedt een parcours op twee niveaus:

• Een chronologische ontdekking van zijn werk : schilderijen uit zijn jeugd, paarden, landschappen... die de eerste etappes van zijn loopbaan kenmerken, tot het latere werk.
• Een thematische benadering : de portretten (de moeder van de kunstenaar, Maurice Joyant, zijn vrienden), de ‘maisons closes’ en de nachten van Parijs en de ‘stars’ (Yvette Guilbert, Jane Avril, la Goulue, ...)
• Een nieuwe museale opstelling laat nog beter de kwaliteiten als colorist zien van de schilder.
• Een analyse van zijn lithografische techniek en zijn creatief proces met de presentatie van de 31 affiches die gemaakt werden door Toulouse-Lautrec, en voor het eerst ook van zijn studies, voorbereidende schetsen en eerste oplages.

Een derde niveau zal gewijd worden aan een verzameling moderne kunst, met werken van vrienden en tijdgenoten van Toulouse-Lautrec, en een betekenisvolle collectie van kunstenaars van de ‘Réalité poétique.’

Didactisch parcours
De hedendaagse museale opstelling biedt een didactisch parcours waarbij men de grootste publieke verzameling ontdekt van werken van Henri de Toulouse-Lautrec, samen met collecties moderne kunst. Er is ook een galerij die gewijd is aan de geschiedenis van het ‘Palais de la Berbie’, waar het museum is ondergebracht. In de galerij toont men archeologische ontdekkingen die tijdens de renovatie aan het licht kwamen en evoceert men de evolutie van de bisschopsstad die in 2010 door Unesco werd opgenomen als werelderfgoed.

De regio Midi-Pyrénées op 1.30 u van België
In 2012 komen er twee nieuwe rechtstreekse lowcostvluchten tussen België en de regio Midi-Pyrénées. De lowcostmaatschappijen EasyJet en Ryanair openen rechtstreekse lijnen tussen Brussel en Toulouse (EasyJet) en tussen Charleroi en Rodez (Ryanair).
Naar Midi-Pyrénées reizen, kan ook met andere rechtstreekse vluchten zoals Brussel - Toulouse (Brussels Airlines) en Brussel - Tarbes-Lourdes (JetAir).


Wat denk jij ervan?